Srijeda, 8 prosinca, 2021

Japanci testiraju tv prenos u rezoluciji od nevjerovatnih 7680×4320 tačaka, odnosno 8K

Nemojte propustiti

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Još se nismo navikli niti na 4K za koje mnogi smatraju kako će biti sljedeća “velika stvar”. No, bojimo se kako će to biti vrlo kratkog vijeka jer u Japanu već testiraju prijenose TV kanala u vrtoglavoj 8K rezoluciji, piše portal Racunalo.com.

Tamošnja medijska kuća NHK već testira televizijski prenos Super Hi-Vision signala, odnosno novi 8K standard.

Ukratko, NHK testira čisti Super Hi-Vision 8K signal (koji nije kompresiran, odnosno sažet) u radijusu od oko 17 milja (oko 27,4 kilometara) i to za potrebu jednog UHF TV kanala.

Koliko je ovaj poduhvat impresivan, radi se o prenosu slike u rezoluciji od nevjerovatnih 7680×4320 tačaka, odnosno 8K. Usporedbe radi, to je 4x veće od 4K, odnosno 16x veće od Full HD-a (1080p). Uglavnom, slika je jednostavno impresivna.

Super Hi-Vision 8K signal je naravno još u fazi testiranja, no poznajući Japance, oni će to vrlo brzo ubaciti u svakodnevnu upotrebu. Zemlje u susjedstvu poput Hrvatske koriste digitalni TV signal u vrlo lošoj i još uvijek standardnoj MPEG2 rezoluciji, dok mi u BiH nismo još ni to.

(Racunalo.com)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo