Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Japanska kaligrafija u Sarajevu

Nemojte propustiti

Izložba ostaje otvorena do 27. januara
Izložba ostaje otvorena do 27. januara

Polaznici kursa japanskog jezika početak godine obilježili su tečajem kaligrafije gdje su uz pomoć kista i tinte krasnopisom pisali znakove japanskog jezika. Svaki student izabrao je po jednu riječ koja za njega predstavlja budućnost BiH.

Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja rukom, a u japanskoj kulturi ima iznimno važno mjesto. Izložbu kaligrafskih radova otvorio je sinoć ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki, te tom prilikom naglasio:

„Prema našem običaju u Japanu, na početku svake godine kaligrafijom pišemo riječ kojom izražavamo svoje nade za nadolazeću godinu. Slično tome, polaznici kursa su izrazili svoje asocijacije, vizije i nade kada je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine. Večeras nam studenti ne pokazuju samo znanje i vještine koje su do sada stekli na kursu japanskog jezika; oni su već i prevazišli granice svega što su naučili kako bi nam kroz umjetnost iskazali svoja stajališta kada je u pitanju jedna izuzetno važna stvar – njihova budućnost. Stoga im svima iskreno čestitam“, kazao je ambasador Yamazaki.

Koristeći se znanjem japanskog jezika koje su stekli u prvom semestru, te novonaučenom kaligrafskom tehnikom, studenti su izložili oko 30 radova, a svaki rad sadrži značenje i prevod na naš jezik.
Otvaranju izložbe prisustvovali su i Ugo Vlaisavljević, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu i Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ova izložba je takođe podržana od strane kompanije JTI – Japan Tobacco International, predstavništvo u BiH.

Na ceremoniji otvaranja ambasador Yamazaki proglasio je najbolje radove koji su se svojom estetikom i simbolikom izdvojili od ostalih. Pobjednica takmičenja je Sara Kosmajac sa frazom ”planinski izvor” kojom opisuje značaj prirodnih ljepota sa budućnost Bosne i Hercegovine.

Cjelokupni događaj upotpunila je Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu solo izvedbom studenta 4. godine, Branka Mlikote. Izložba ostaje otvorena do 27. januara i zainteresirani građani mogu je pogledati svakim danom u holu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo