Subota, 18 rujna, 2021

Jasmila Žbanić iz Potočara nakon projekcije filma “Quo vadis, Aida”: Voljela bih da je načelnik Srebrenice danas ovdje

Nemojte propustiti

Bosanskohercegovačka premijera filma “Quo vadis, Aida” održana je danas u Potočarima, a otvorena je projekcijom za mlade iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Vidno pod snažnim emotivnim dojmom nakon projekcije svog filma “Quo vadis, Aida”, Jasmila Žbanić rekla je da je umjetnost prostor u kojem možemo razvijati solidarnost, empatiju, približiti se jedni drugima i da upravo zato umjetnost smatra važnom za kulturu sjećanja i za svakodnevni život.

Osvrnula se i na činjenicu da film nije sniman na izvornoj lokaciji, u Potočarima, nego u Stocu.

– Mi smo imali i imamo načelnika Srebrenice koji negira da se ovdje dogodio genocid. Ta politička atmosfera nikako nije mogla biti dobra za ekipu koja je radila na filmu. Voljela bih da je načelnik (Mladen Grujičić) danas ovdje, da je vidio projekciju filma – kazala je Jasmila Žbanić.

Istaknula je i da Srebrenica, nažalost, infrastrukturno nije mogla odgovoriti potrebama velikog internacionalnog tima koji je radio na filmu i za koji se morao naći i smještaj i sve drugo što je potrebno.

– Ipak, lokaciju za snimanje filma dosta dugo smo tražili. Moram priznati da sam mislila da će biti lakše pronaći odgovarajuću napuštenu fabriku, ali nije bilo tako – kazala nam je.

U kontekstu kandidature filma za Oscar, bosanskohercegovačka rediteljica je istaknula da je početni cilj njenog rada da film pogleda što više ljudi i, kad se to počne ostvarivati, to je već ostvarenje njenog sna, piše Hayat.

Podsjećamo, bosanskohercegovačka premijera filma “Quo vadis, Aida” održana je danas u Potočarima, a otvorena je projekcijom za mlade iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo