Subota, 27 studenoga, 2021

Jasmili Žbanić prestižna evropska kulturna nagrada

Nemojte propustiti

Jasmila Žbanić
Jasmila Žbanić

Rediteljica iz BiH Jasmila Žbanić ovogodišnja je dobitnica jedne od najprestižnijih evropskih kulturnih nagrada Kairos 2014, za njena umjetnička postignuća i aktivizam u zauzimanju za žrtve rata na Balkanu.

Žbanić se na evropskoj umjetničkoj sceni istaknula debitantskim filmom “Grbavica” iz 2006., o jednoj od žrtava silovanja u logorima na području bivše Jugoslavije za vrijeme rata u BiH. Za taj film je na filmskom festivalu u Berlinu dobila Zlatnog lava za najbolji film.

“Dodjeljujući joj tu nagradu, sudački panel želi ukazati na važnost njenog rada i skrenuti pažnju javnosti na regiju čije se sukobe u tekućoj klimi evropskih kriza često zna zaboraviti”, navodi se u saopćenju sudijskog panela.

Nagradu vrijednu 75.000 eura redateljici će 23. februara u pozorištu Deutsches Schauspielhaus u Hamburgu uručiti direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Nagradu Kairos od 2007. dodjeljuje fondacija Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. iz Hamburga evropskim umjetnicima koji djeluju u oblasti likovnih i izvedbenih umjetnosti, muzike, arhitekture, dizajna, filma, fotografije, književnosti i novinarstva.

Jasmila Žbanić (1974.) diplomirala je na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju sarajevske Akademije scenskih umjetnosti. Osnivačica je udruženja umjetnika Deblokada. Dobitnica je brojnih nagrada.

(Fena)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo