Petak, 15 listopada, 2021

Jasna poruka: Evo šta iz Europske unije kažu o Dodikovih “sedam država koje podržavaju nezavisnost RS-a”

Autor:N1

Nemojte propustiti

– Ovo je jasna pozicija i stav svih 27 članica EU-a – posvećeni smo suverenitetu i intgeritetu BiH – poručili su iz EU
Predstavnici Europske unije održali su press konferenciju na kojoj su novinari postavljali pitanja i o Bosni i Hercegovini te tražili komentar Ureda Josepha Borella, šefa diplomatije Evropske unije, o izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
Portparol EU-a Peter Stano poslao je jasnu poruku o stavu EU-a – “svako ko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet BiH nije prihvatljiv Evropskoj uniji”.
Na pitanje novinara da li Ured Borella ima informacije da je “najmanje sedam članica EU-a koje će podržati mirnu disoluciju u BiH”, Stano je rekao:
– Ovo je jasna pozicija i stav svih 27 članica EU-a – posvećeni smo suverenitetu i intgeritetu BiH.
Govoreći o najavama Dodika da će RS povući saglasnosti za OSBiH, izaći iz državnih institiucija i zabraniti djelovanje UIO i SIPA-e u RS-u, a zbog zakonskih odredbi kojima se brani negiranje genocida u Srebrenici, iz EU-a su ponovili stav kako BiH vide kao nezavisnu, cjelovitu državu.
– Naglašavamo podršku EU-a integritetu, suverenitetu i cjelovitoj BiH. Ko god da uradi bilo šta da naruši navedeno, nije prihvatljiv EU. Koraci, napori, akcije i izjave koje dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH nisu prihvatljivi. Pozivamo da se zaustavi korištenje zapaljive retorike i retorike podjela. Uključujući i dovođenje u pitanje državnih institucija. To nije prihvatljivo. BiH ima evropsku perspektivu, i na BiH i njen narod gledamo kao jedno – rekao je Peter Stano, prenosi N1.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Izetbegović: Neću nazivati Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom niti je dovoditi u pitanje

Lider SDA Bakir Izetbnegović kazao je danas u Banjoj Luci da Republiku Srpsku neće nazivati "genocidnom tvorevinom". "Ja neću takve...

Možda vas zanima i ovo