Subota, 4 veljače, 2023

Jasna poruka njemačkog diplomate: Od Srbije očekujemo da se usaglasi sa odlukama EU

Nemojte propustiti

Odgovarajući na pitanje u vezi odnosa Srbije i Rusije, a u kontekstu rata u Ukrajini, Sarrazin ističe kako je ubijeđen da je srpskom narodu Evropska unija atraktivnija od Rusije.

Očekujemo od Srbije da se usaglasi s odlukama EU. To ne mora biti odjednom, već postepeno – istakao je Sarrazin

Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za države Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin kaže da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom današnjeg sastanka prenio istu poruku koju su mu prenijeli i njemački zvaničnici prošle sedmice i ponovio da od Srbije očekuju da se usaglasi s odlukama EU.

Sarrazin je, odgovarajući na pitanja novinara tokom regionalne konferencije “Revitalizacija EU vrijednosti”, istakao da njegovo prisustvo u Beogradu pokazuje koliko Njemačka želi kontinuirano i aktivno angažovanje sa Srbijom.

Na pitanje da li postoji nešto na čemu Njemačka insistira kada je riječ o eurointegracijama, a odnosi se na kosovsko pitanje, Sarrazin je kazao da se “ni Kosovo, niti Srbija” ne mogu nadati napretku bez postizanja normalizacije odnosa u okviru Briselskog dijaloga.

Odgovarajući na pitanje u vezi odnosa Srbije i Rusije, a u kontekstu rata u Ukrajini, Sarrazin ističe kako je ubijeđen da je srpskom narodu Evropska unija atraktivnija od Rusije.

– Očekujemo od Srbije da se usaglasi s odlukama EU. To ne mora biti odjednom, već postepeno – istakao je Sarrazin.

Dodao je da ne govori o krajnjem roku za to i istakao da Njemačka očekuje od nove vlade jasnije korake.

– Jasno je da od nove vlade očekujemo jasnije korake, ne prema nama, već prema svom javnom mnijenju – poručio je, dodavši da će tokom dana razgovarati i s proevropskom opozicijom, prenosi Tanjug.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo