Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nemojte propustiti

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

– Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poziva sve građane Republike Srpske, koji to žele, da u što većem broju u svojim gradovima, lokalnim i mjesnim zajednicama potpišu peticiju o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika – izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Radovan Kovačević.

– Time jasno daju do znanja da je Republika Srpska jedinstvena, da u ovoj situaciji svi stojimo kao jedan – rekao je Kovačević novinarima na banjalučkom Trgu Krajine, nakon što je potpisao ovu peticiju.

On je rekao da Republika Srpska neće pristati na “uvođenje verbalnog delikta u 21. vijeku i da neće pristati na to da se jedino srpskom narodu u cijelom svijetu zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, da bude jedini narod koji će biti okarakterisan kao genocidan”.

– Uvažavamo sve žrtve građanskog rata tragičnog sukoba u BiH kako je Dejtonski sporazum to definisao, ali jasno i nedvosmisleno ponavljamo – u Srebrenici se nije dogodio genocid i ne pristajemo da bilo ko, pogotovo bilo kakav visoki predstavnik, nameće zakone u BiH – poručio je Kovačević.

On je rekao da BiH može opstati jedino ukoliko ode visoki predstavnik, ukoliko se povuku sva nametnuta rješenja u BiH i ukoliko se prihvati da se izabrani politički predstavnici moraju dogovarati o sudbini i budućnosti BiH.

Kovačević je rekao da je danas u Banjaluci i širom Republike Srpske spontano počelo prikupljanje potpisa za peticiju koju je pokrenuo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te najavio da će u narednim danima ovo biti mnogo ozbiljnije širom Republike Srpske, jer se u svakoj lokalnoj i mjesnoj zajednici pokreće akcija sa sloganom “Branimo istinu, ne damo Srpsku!”.

On je podsjetio da je Dodik jučer pokrenuo i prvi zvanično potpisao peticiju kojom se “jasno odbacuje nametanje zakona od strane visokog predstavnika, ali isto tako kojom se nedvosmisleno izražava stav da se, uvažavajući sve žrtve, u Srebrenici nije dogodio genocid”, te pokazao novinarima potpis Dodika na toj peticiji.

Kovačević je rekao da, bez obzira na činjenicu da za 30.000 srpskih žrtava u građanskom ratu u BiH skoro niko nije odgovarao, poštuju sve žrtve drugih konstitutivnih naroda, ali da “ne mogu pristati na kvalifikaciju genocida”.

– Ne možemo pristati da bilo ko bilo kakvim političkim manipulacijama srpski narod koji je vjekovima toliko stradao za svoju i slobodu svih drugih naroda koji su živjeli u našem okruženju danas bude jedini u Evropi koji će biti okarakterisan kao genocidan – zaključio je Kovačević.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici “nije dogodio genocid”.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Premijer Fadil Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke,...

Možda vas zanima i ovo