Subota, 24 srpnja, 2021

Javna rasprava u Sarajevu: Određeni krugovi u RS-u žele ugušiti snage zajedništva, tolerancije i antifašizma u BiH

Nemojte propustiti

Uvodničar Fatmir Alispahić, pisac i književnik, je za AA izjavio da je jedan od ciljeva javne rasprave da se skrene pažnja na tešku poziciju Bošnjaka u periodu nakon Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH 1995. godine

Sa javne rasprave o temi “Da li su Bošnjaci sigurni u dejtonskom miru?”, u organizaiji Bošnjačke nacionalne fondacije koja je danas održana u Sarajevu poručeno je da određeni krugovi u bh. entitetu Republika Srpska žele ugušiti snage zajedništva, tolerancije i antifašizma u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničar Fatmir Alispahić, pisac i književnik, je za AA izjavio da je jedan od ciljeva javne rasprave da se skrene pažnja na tešku poziciju Bošnjaka u periodu nakon Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH 1995. godine.

“Ovom raspravom želimo otvoriti neka pitanja, kao što je to da su Bošnjaci jedini razoružani i nenaoružani narod u Evropi, jedini narod u Evropi kojeg nema ko da štiti, s obzirom da Oružane snage BiH nemaju nikakav stav spram postrojavanja četničke paravojske u BiH. U BiH djeluje četnički ravnogorski pokret, vjerovatno jedina registrirana teroristička organizacija čija ideologija se zasniva na ideji genocida”, rekao je Alispahić.

Govoreći o privođenjima u RS-u zbog isticanja zastave sa ljiljanima, naglasio je da nigdje ne može biti zabranjeno isticanje zastave.

“To ne može biti zabranjeno jer se to ne tretira nikakvim zakonom. Argumenti zvaničnih organa vlasti RS-a su van svake pamete. To svjedoči nećemu drugom, a to je opredijeljenost organa vlasti u RS-u da se bore odlučno protiv pozitivnog naslijeđa bosanskohercegovačkog zajedništva koje se očituje u pojmu Republike BiH, koji simbolizira ta zastava”, kazao je Alisaphić.

Napomenuo je da je dejtonski poredak nametnut građanima BiH čime je kreirana i entitetska podjela zemlje.

“Iza ovog dejtonskog uređenja ne postoji volja građana BiH. I zato neki u RS-u jako dobro znaju potencijal i ideje Republike BiH koja je silom, genocidom u Srebrenici, smaknuta. Ipak ,sve su snažnije patriotske snage koje razumiju da realizacija presude Svjetskog suda pravde iz 2007. godine može dovesti do ukidanja entiteta i RS-a za koju već i pred Haškim tribunalom postoji šest presuda za genocid”, istakao je uvodničar današnje rasprave.

Na kraju je potcrtao da je entitet RS nastao na genocidu i ubijanju Bošnjaka.

“RS je nastao na genocidu jer je i MUP RS-a sudjelovao u genocidu i neodrživo je da nešto što je nastalo na genocidu i što je pred svjetskim pravosudnim instancama presuđeno za genocid nastavi svoje postojanje. Zato sva ova agresivnost velikosrpskih struktura u BiH koje nastoje ugušiti snage zajedništva, tolerancije i antifašizma koje mogu obezbijediti trajan i demokratski poredak u BiH”, kazao je Alispahić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao još jedan političar iz Srbije: Inckov potez je težak udarac velikosrpskim politikama u Srbiji i RS

GDF je oštro osudio reakciju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i uvrede koje je iznio na...

Možda vas zanima i ovo