Javni dug Bosne i Hercegovine u blagom opadanju | | Bh-index

Javni dug Bosne i Hercegovine u blagom opadanju

Biznis> Ekonomija    Datum: 02.07.2019.    
Autor: Redakcija

IlustracijaVijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o fiskalnoj održivosti za Bosnu i Hercegovinu, koju je izradila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH (DEP BiH).

Prema Informaciji DEP-a BiH spada u umjereno zadužene zemlje čiji je projektovani dug sektora opšte vlade BiH na kraju 2017. godine iznosio 38% BDP-a. U poređenju sa drugim državama centralne i istočne Evrope, BiH je najmanje zadužena država čiji dug ima tendenciju opadanja.

Na kraju 2017. godine manji je za 7,4% u odnosu na isti period prethodne godine. Veći dio javnog duga (66%) odnosi se na povoljno vanjsko zaduživanje kod međunarodnih kreditora, dok 34% čini unutrašnji dug. Još jedna pozitivna činjenica je da BiH od 2015. godine bilježi budžetske suficite.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.