Utorak, 3 kolovoza, 2021

Javni radovi: Posao na dva mjeseca za 429 lica

Nemojte propustiti

U Kantonu Sarajevo počeli su javni radovi na kojima će dva mjeseca raditi 429 lica koja su se prijavila za Program javni radovi, a na javni poziv koji je Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo u junu raspisala poslodavcima, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Poziv je upućen firmama koje su registrovane za obavljanje djelatnosti u oblastima uređenja okoline i izgradnje i sanacije infrastrukture na klizištima i poplavama ugroženih područja, socijalne zaštite na području Kantona Sarajevo, kulture, turizma i sajamskih manifestacija.

Za ovaj program Služba je obezbijedila 663.000,00 KM, a poslodavcima koji su prošli javni poziv će biti refundirana sredstva u mjesečnom bruto iznosu od 771,57 KM po angažovanoj osobi.

Cilj Programa je angažovanje na period od dva mjeseca najugroženijih kategorija nezaposlenih lica i korisnika prava iz oblasti socijalne zaštite i to: roditelji djece sa invaliditetom od najmanje 80% invaliditeta, žrtve nasilja u porodici, bivši štićenici domova za nezbrinutu djecu, liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama, Romi, roditelji/staratelji djece koja ostvaruju pravo na dječiji dodatak, osobe ometene u psihičkom i fizičkom razvoju i osobe kod kojih postoji invalidnost prouzrokovana povredom ili bolešću

Mjesečna neto naknada za rad po ovom programu za angažovana lica iznosi 600,00 KM.

Prema podacima Odjeljenja za poslove podsticaja u zapošljavanju po Programu javnih radova do sada je angažovano preko 100 nezaposlenih lica sa evidencije, a najveći broj radnika dobilo je KJKP Rad – 80 lica.

Osim u KJKP Rad nezaposlena lica će biti angažovana i u KJU za zaštičena područja, KJP Sarajevo šume d.o.o., Fondu Memorijal, KJU Gerontološki centar, Crvenom križu, i drugim ustanovama.

U KJKP Rad angažirana lica u narednom period će raditi na poslovima sakupljanja smeća, pranja ulica, čišćenja nelegalnih deponija.

Lica koja su angažirana u KJU za zaštičena područja već rade na Trebeviću gdje uređuju dvije šetnice, i to od parkinga do Pitinih stijena i Vidikovca, kao i na trim- stazi od prvog šumara prema Brusu.

Preostali broj nezaposlenih lica biće angažiran nakon potpisivanju ugovora između Službe i poslodavaca koji su aplicirali na javni poziv.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo