Subota, 18 rujna, 2021

Javni RTV servis gubi bitku s konkurencijom

Nemojte propustiti

Javni televizijski servis Bosne i Hercegovine (BHRT) nalazi se u veoma lošem stanju, a gledaoci u našoj zemlji svakodnevno se žale na loš televizijski program. Poseban akcenat stavlja se na sportski dio programa.

Gledaoci najviše zamjeraju što utakmice reprezentacije BiH u posljednje vrijeme vrlo rijetko imaju priliku gledati na BHT-u, jer javni servis polako gubi utakmicu u utrci za televizijskim pravima od privatnih TV kuća, čak i onih televizija koje nisu iz BiH.

Utakmicu košarkaških reprezentacija između BiH i Rusije u novembru prošle godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo prenosila je Sport Klub televizija iz Srbije, a mnogi građani ostali su uskraćeni za gledanje utakmice, jer pojedini kablovski operateri u BiH u svojoj ponudi nemaju ovu televiziju.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić uputio je nakon toga pismo Ministarstvu komunikacija i prometa BiH u kojem je tražio odgovore na pitanja „hoće li neko od odgovornih snositi posljedice zbog toga?“ i „da li će ovo postati praksa Javnom RTV servisu kada su u pitanju međunarodne utakmice reprezentacije BiH?“.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH dali su odgovor onakav kakav je njima dostavljen iz Radio-televizije BiH.

U odgovoru se navodi kako je postojala obostrana zainteresovanost BHRT-a i KSBiH za prenosom utakmica košarkaške reprezentacije, ali da BHT zbog katastrofalne situacija, u kojoj se nalazi godinama, nije u mogućnosti pratiti svjetske trendove i nema HD produkcijsku opremu za praćenje kriterija koje je postavila FIBA (Svjetska krovna košarkaška kuća), i koje su obavezne praititi sve svjetske televizijske kuće.

Dalje se navodi kako BHRT nije bio u mogućnosti iznajmiti opremu koja košta oko 16.000 eura, a koju, kako navode s BHRT-a nema niko u BiH, te je KSBiH obavijestio FIBA-u da nije u stanju ispuniti postavljene produkcijske kriterije. Nakon toga je FIBA direktno, a ne KSBiH, sklopila ugovor sa Sport Klubom oko prava na prenos košarkaške utakmice BiH protiv Rusije.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH su najavili kako će pripremiti Prijedlog odluke o utvrđivanju liste važnih događaja za emitiranje u BiH. Spomenutim prijedlogom odluke bi se utvrdila lista važnih događaja koja uključuje i sportske događaje poput olimpijskih igara, evropskih i svjetskih prvenstava na kojima se takmiče sportisti iz BiH. Isključivo pravo emitiranja s liste važnih događaja imali bi javni i privatni emiteri koji posjeduju odgovarajuću odluku RAK-a, i čiji televizijski program prati najmanje 60 posto stanovništva BiH putem zemaljskog signala.

Ovakva odluka imala bi smisla samo u slučaju da javni emiteri u BiH, koji emitiraju zemaljski signal, budu opremljeni HD produkcijskom opremom kakvu zahtjevaju velike svjetske organizacije. U suprotnom ona ne bi imala nikakav značaj ako BHRT nema opremu kakvu zahtjeva, naprimjer FIBA, te bi i u budućnosti FIBA ili neka druga organizacija mogla direktno prodati prava na prenos događaja privatnim televizijama iz inostranstva, što je bio slučaj u prenosu utakmice BiH-Rusija na Sport Klubu.

Ključni problem je u tome što je lošim poslovanjem BHRT doveden na takav nivo da mu više nisu konkurencija javni emiteri iz drugih evropskih država, već privatne kuće u BiH, a da za dovođenje u takvo stanje nikada niko nije podnio izvještaj niti je iko odgovarao za loše poslovanje.

Lošim poslovanjem Javni RTV servis je doveden u takvo stanje da nije u stanju osigurati potrebnih 16.000 eura za iznajmljivanje opreme, a da ne govorimo o kupovini takve opreme.

Ako se to ne promijeni, građani BiH bi i u budućnosti utakmice reprezentacije BiH mogli gledati na privatnim televizijama iz susjednih zemalja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo