Petak, 29 rujna, 2023

Javnost zabrinuta: Profesor Redžić me je 2. januara obavijestio da je izvan Sarajeva i da je izgubio mobitel

Preporučeno

Posljednji kontakt sa prof. Redžićem imao sam 2. januara putem emaila u kojem me je izvjestio da je izvan Sarajeva i da je izgubio mobitel i rekao je da ja vodim sesiju “Kruga 99”, izjavio je danas novinarima u Sarajevu Adil Kulenović, generalni sekretar Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99

(Foto: Arhiv)
(Foto: Arhiv)

Rekao je da je bh. javnost, isto tako, zabrinuta za prof. Redžića koji je imao velike uspjehe u posljednje vrijeme, jer je, pored ostalog, postao i redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Izrazio je zabrinutost zbog, kako kaže, „fašističkih portala kao što je „Poskok info“, koji na najgrublji način i ovom prilikom žele poticati mržnju između ljudi u BiH koristeći činjenicu nestanka prof. Redžića za plasiranje izmišljenih intervjua i plasiranje najodvratnijih laži, a sadistički se izjašnjavajući da nije više ‘Krug 99’, nego 98″.

Upravo se čita:  Građani Brčkog zabrinuti: Kolone vojnih vozila u kasnim satima prolaze obilaznicom

– Doista više ne znam kako da, ne samo javnost nego i odgovarajuće institucije reagiraju na one koji šire mržnju, potiču na nasilje i koji šire najobičniji ustaški fašizam, a prof. Redžić je imao otvorenost sa ljudima, imao je sklonost ka saradnji, benevolentnost, rekao je Kulenović.

Također je i prof. dr. Ismet Dizdarević izrazio nadu da će informacije o prof. Redžiću biti pozitivne, a javnost i prijatelji su zainteresirani za slučaj, te da postoje razne verzije, ali da je teško još uvijek kazati šta je to stvarno bilo.

Upravo se čita:  Potvrđeno: SIPA vrši provjere Christiana Schmidta

– Radi se o čovjeku koji je jako zaslužan ne samo zbog ono što mi danas ovdje u “Krugu ’99” radimo nego i šire. Svi ga znamo kao vrsnog ekologa, koji je poznavao svaku planinu do detalja, koji je zna svaku biljku koja raste u toj planini, svako drvo. Zbog toga je teško čovjeku i nadam da će uskoro stići pozitivne informacije o prof. Redžiću, rekao je Dizdarević.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić je za Fenu rekao da je i danas nastavljena portaga za prof. Redžićem.

Upravo se čita:  Sladić objavom zabrinuo bh. građane: Šta nam se to sprema?

– Danas smo na području Barica prema Čavljaku. Naši timovi Jedinice za specijalističku podršku Prve policijske uprave KS-a i Gorske službe spašavanja podijelile su rejone koje će pretražiti i pretraga je u toku, rekao je Nefić.

Sulejman Redžić je prema saznanju policije iz kuće izašao 7. januara u popodnevnim satima, a njegov nestanak porodica je prijavila policiji 9. januara ujutro.

Policija je uz pomoć drugih specijalnih službi već pretražila kanjon Miljacke, ali nije pronađen ni najmanji trag o nestalom Redžiću.

(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo