Petak, 5 ožujka, 2021

Je li konačno došao kraj zloupotrebi službenih vozila?

Nemojte propustiti

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

I Slovenija donira BiH 4.800 vakcina

U radnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas je predsjednik Slovenije Borut Pahor koji se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, ...

“Službena vozila trebaju biti obilježena uočljivim naljepnicama i numeracijom ili na drugi adekvatan način. Donošenje Pravilnika treba biti okončano do 31.03.2021“, kaže federalni zastupnik Adis Arapović.

Inicijativa poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović kojom je zadužio Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana donese dopunu Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine usvojena je još prošle godine.

Riječ je o inicijativi čijom bi se realizacijom označila vozila naljepnicom ili na drugi način učesnicima u saobraćaju, kao i građanima, pomogla bi da jasno vide da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprečavanja zloupotreba korištenja tih vozila.

Magazinović tvrdi da bh. institucije imaju na stotine službenih vozila koja se koriste u privatne svrhe, čime se oštećuje budžet, iznoseći podatak da ta šteta može biti između 5.000 i 10.000 KM po vozilu na godišnjem nivou, ukoliko se dva puta mjesečno puni rezervoar i održava vozilo.

„Koliko imam informacije Vijeće ministara radi na tome“, kazao je Magazinović.

Pojasnio je da se ta izmjena ne bi odnosila na vozila određenih dužnosnika, kao ni na vozila Obavještajno sigurnosne agencije (OSA).

Slijedom ovoga i dužnosnici s nižih nivoa pokrenuli su sličnu inicijativu.

Tako je Adis Arapović, federalni poslanik zbog brojnih primjera zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe, zbog niza dokumentiranih dokaza od strane Ureda za reviziju da je vrlo česta praksa da se službena vozila neodgovorno i neracionalno koriste za neposlovne ili neslužbene potrebe, te zbog svima poznate prakse da se službena vozila koriste za stranačke, predizborne i slične svrhe, obilježavanje vozila je najbolji način da se spriječi neodgovorno korištenje javne imovine, kao i da građani steknu više povjerenja u korištenje javnih resursa od strane najviših zvaničnika, nosilaca javnih funkcija i rukovodilaca.

„Razbacivanje novcem građana, posebno u ovim teškim vremenima konačno mora biti zaustavljeno. Danas sam uputio inicijativu prema Vladi Federacije BiH za izradu Pravilnika o vizuelnom označavanju službenih vozila u vlasništvu institucija i organa vlasti u FBiH, te preduzeća u većinskom vlasništvu Vlade FBiH. Vozila trebaju biti obilježena uočljivim naljepnicama i numeracijom ili na drugi adekvatan način. Donošenje Pravilnika treba biti okončano do 31.03.2021“, kaže Arapović.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke u decembru 2020. godine uputio je zahtjev da se svi službeni automobili dovezu u prostorije gradonačelnika.

– Svi ključevi od preko 50 službenih automobila vraćeni su u 16 sati, na moj zahtjev, u prostorije gradonačelnika. Nitko drugi nema pravo koristiti službene automobile u privatne svrhe kao što je to bio slučaj prije. Preko 70 posto službenih automobila godinama nije bilo na parkingu ispred Gradske uprave, nakon radnog vremena.
Donijet ćemo odluku da svi službeni automobili moraju biti označeni i ona je spremna, a novi pravilnik o korištenju ovih vozila je spreman. Među tim ključevima su automobili u vrijednosti preko 100.000 KM, koje ćemo prodavati, jer su prioritetnije stvari za građane Banja Luke. Moramo stati na kraj rasipnom ponašanju, a ovo je tek prvi korak u tom umu, večeras donosimo niz odluka – napisao je Stanivuković na Facebooku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Potvrđeno: Vučićevim vakcinama ističe rok 29. marta! Evo šta kažu iz Agencije za lijekove

Agencija za kontrolu lijekova i medicinskih sredstava završila je provjeru kvaliteta 5.000 vakcina Covishield/AstraZeneca koje je Srbija donirala Bosni...

Možda vas zanima i ovo