Subota, 4 veljače, 2023

Je li Novalić povećanjem minimalne plate od 53 KM ponizio građane?

Autor:Raport.ba

Nemojte propustiti

U razgovoru za Raport, predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović pojasnio je da bi to povećanje plaće u realnom sektoru trebalo iznositi od 100 do 400 KM.

Vlada Federacije BiH je donijela odluku kojom bi najniža plaća u 2023. godini trebala iznositi 596 maraka. Da li je oko 50 maraka na minimalnu plaću dovoljno? Poslodavci traže smanjenje doprinosa, a radnici i sindikati su nezadovoljni.

Krajem prošle godine Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH uputilo je inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH, kao i Zakon o porezu na dohodak FBiH. Kako je ranije pojašnjeno konačni cilj ovih izmjena zakona jeste povećanje svih plaća zaposlenih u realnom sektoru. U razgovoru za Raport, predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović pojasnio je da bi to povećanje plaće u realnom sektoru trebalo iznositi od 100 do 400 KM.

“Na ove povećanje neto plaće privredna društva i obrtnici bi plaćali samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Dakle, ovim bi ukupno povećanje plaće išlo direktno radnicima”, pojasnio nam je na samom početku Smailbegović.

Međutim, vlada Fadila Novalića “počastila” je radnike povećanjem minimalca za tačno 53 marke. Potrošačka korpa iznosi čak 3.000 KM, pa se nameće pitanje misle li Novalić i njegova vlada da se građani protiv inflacije mogu boriti sa 53 KM?

Povećanjem minimalne plaće Federalna vlada na odlasku još je jednom ponizila građane, prije svega one koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

“Mi smo za išli činjenicom da je zakon jako dugo u parlamentarnoj proceduri. Skoro četiri godine otkada se o tome priča i nikada nije ugledalo svjetlo dana. Naš prijedlog je prelazno rješenje. Moraju svi znati da penzioni i zdravstveni fondovi ne padaju i nisu ugroženi. Mnogo kompanija će iskoristiti ovo pravo. Zapravo, ovo najviše ide na ruku radnika. Moram naglasiti da u ovom zakonu smo obuhvatili samo privredna društva, nismo obuhvatili javni sektor”, kazao je za Raport Smailbegović.

Dodao je kako poslodavci imaju podršku sindikata.

“Imamo i podršku Sindikata radnika i oni su sa nama učestvovali u cijelom procesu. Moram još jednom naglasiti da fondovi neće ništa izgubiti, ali neće ni dobiti koliko su do sada dobivali. Mislim da niko ne bi trebao da ima nešto protiv ovoga i da će to i Vlada FBiH shvatiti”, zaključio je Adnan Smailbegović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo