Utorak, 27 srpnja, 2021

Je li vakcinacija hitna u vrijeme pandemije, od ponedjeljka građani bez zdravstvene usluge

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Jedan od osnovnih zahteva radnika u zdravstvu je ujednačavanje koeficijenta plata zdravstvenim radnicima. To bi praktično značilo povećanje plate za 120 KM

U ponedjeljak, 14. juna, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo stupiti će u generalni štrajk.

Primati će samo hitne slučajeve. Vakcinacije neće biti. Rezultat je ovo, kako kažu iz kantonalnog Sindikata zdravstvenih radnika, višegodišnjih bezuspješnih pregovora sa Vladom KS o potpisivanju granskog koletivnog ugovora.

Radnici su zaprijetili o obustavom vakcinacije, najavivši samo da će obavljati revakcinaciju, ali da li se u vrijeme pandemije može kazati da vakcinacija nije hitna.

“Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti oni ne smiju ugrožavati zdravlje građana. Neće uspjeti zaustaviti vakcinaciju. Oni imaju pravo da štrajkuju gdje god hoće, ali vakcinaciju neće spriječiti”, naveo je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Problem je u svemu što se dugo rješavaju nezakoniti koeficijenti doktora koj su potpisali 2017. i 2019. jer su strukovni, a zakon o radu ne poznaje strukovne, reprezentativnost je vrlo upitna, jer u registru društava, fondacija i udruženja imate dva pravn lica, dva sindikata doktora, Doma zdravlja i KS, dakle toliko je otvorenih neriješenih pitanja, koje oni mogu riješiti sa ovim potpisivanjem.

Jedan od osnovnih zahteva radnika u zdravstvu je ujednačavanje koeficijenta plata zdravstvenim radnicima. To bi praktično značilo povećanje plate za 120 KM. No, do dogovora će se očito, teško doći, piše agencija Patrija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo