Utorak, 28 rujna, 2021

Jedan gost posebno upadao u oči: Ko je muškarac koji je nosio kišobran Sebiji Izetbegović, a bio i kum na vjenčanju?

Nemojte propustiti

Prvo se pojavio na fotografijama ispred Begove džamije, gdje je bilo šerijatsko vjenčanje, i to kako nosi kišobran Sebiji Izetbegović.

Brojne zvanice jučer su se odazvala na vjenčanje kćerke Bakira i Sebije Izetbegović – Jasmine Izetbegović i Ćamila Humačkića.

Prema informacijama koje su bile dostupne, više od 250 pažljivo probranih zvanica stiglo je u hotel Evropa gdje je svadba od milion maraka bila organizirana.

No, jedan gost posebno je intrigirao, piše Raport.

Prvo se pojavio na fotografijama ispred Begove džamije, gdje je bilo šerijatsko vjenčanje, i to kako nosi kišobran Sebiji Izetbegović.

Kasnije se vidi da je bio i kum na vjenčanju Jasmine i Ćamila.

Ko je on?

Zove se Omar Musabegović. Nekada je bio suvlasnik poznatog sarajevskog kafića ‘Pravda’ u centru grada. Inače je jako dobar prijatelj Jasmine Izetbegović, koji je uz nju bio i kada ju je zaručio youtuber Adnan Cerić Cerix.

A u poslovnom smislu Musabegović je brzo napredovao i širio se.

Zanimljivo je da je Bakir Izetbegović u januaru 2018. godine najavio izgradnju autoputa, a da je već u februaru Musabegović registrova firmu Aksiom Invest u Beogradu, čija je djelatnost izgradnja autoputeva.

No, to nije sve. Musabegović je zastupnik turske firme u Beogradu Tasyapi koja je i dobila posao gradnje autoputa Sarajevo – Beograd, a koji bi finansirala Turska. Ova firma se bavi i drugim multimilionski vrijednim instrastrukturnim projektima kod naših istočnih susjeda.

On je dan uoči vjenčanja i dolaska Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevo u društvu predsjednika kompanije Tasyapi Emrullahom Turanlijem održao sastanak s ministrom prometa i komunikacija BiH Vojinom Mitrovićem, a o istoj temi se razgovaralo i prilikom Erdoganove posjete Predsjedništvu BiH.

Srbijanski mediji pišu da je u martu 2019. godine zbog projekta izgradnje jeftinih stanova privedeno petero ljudi, uključujući i direktora ogranka turske firme u Srbiji, Omara Musabegovića, zbog sumnje da su primali mito prilikom angažovanja podizvođačke firme.

Musabegović je, inače, bio i član Nadzornog odbora u Privrednom društvu “ZGOP AD Novi Sad” do augusta 2020. godine. Ovo preduzeće je, za to vrijeme, dobilo poslove radova na sanaciji većine pruga u Srbiji.

On je također i zakonski zastupnik firme “Aksiom invest” čija je djelatnost izgradnja puteva i autoputeva, a koja se vodi na istoj adresi kao i Tasyapi u Beogradu.

Ni drugi učesnik sastanka s Vojinom Mitrovićem, inače predsjednik Tasyapija, prema pisanju srbijanskih medija, nije čiste biografije kada je u pitanju sumnja na korupciju.

Emrullah Turanli, biznismen blizak Erdoganu, bio je upleten u korupcijski skandal 2013. godine kada je priveden zbog sumnji u nezakonite radnje u vezi sa državnim tenderima i podmićivanjem. Nekoliko ministara koji su u ovo bili umiješani kasnije su podnijeli ostavku, a turski predsednik zatvorio je istragu tvrdeći da je ovo bio montiran postupak.

Turski kumovi, kroz prijateljske i političko-poslovne veze, su dakle zaista obilježili svadbu o kojoj su izvještavali svi domaći, ali i regionalni mediji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

KCUS mora platiti 35.000 KM odštete porodici Nadin Smajlović, ali to nije sve

Krajem novembra 2019. godine porodica Smajlović je podnijela tužbu zbog naknade štete. Prema presudi KCUS je povrijedio pravo na privatnost...

Možda vas zanima i ovo