Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Jedan je aktivni policajac MUP-a RS-a: SIPA uhapsila dvojicu osumnjičenih za monstruozne zločine u Foči

Nemojte propustiti

Sjećate li se snijega koji je zatrpao BiH 2012. godine? Meteorolog Face TV-a odgovara očekuje li nas isto i ovog februara

Sladić je otkrio da li je u februaru moguće očekivati jači i intenzivniji snijeg, kakav smo imali 2012. godine. Meteorolog...

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Po nalogu tužioca SIPA je na području Foče uhapsila Spomenka Novovića, rođenog 1966. godine u Foči, i aktivnog policajca MUP-a RS-a u Foči Borislava Pjanu, rođenog 1968. godine u Foči.

Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšena su dvojica osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti na području Foče počinjene 1992. godine.

Osumnjičeni se terete za ubistva, nečovječno postupanje i pljačkanje civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u ljeto 1992. godine. Po nalogu tužioca SIPA je na području Foče uhapsila Spomenka Novovića, rođenog 1966. godine u Foči, i aktivnog policajca MUP-a RS-a u Foči Borislava Pjanu, rođenog 1968. godine u Foči, piše Faktor.ba.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i terete se da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili krivično djelo-zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičeni Novović tereti se da je, u ljeto 1992. godine, došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo pet osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je lično ubio hladnim oružjem, te zapalio kuću zajedno sa leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da je učestvovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila.

Osumnjičeni Pjano tereti se da je, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Nadalje, osumnjičeni Pjano se tereti za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita. Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo-zločin protiv čovječnosti.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu, tužilac će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ništa nije vječno: Dragane, spremi se – oni već kucaju na vrata!

Dragan Čović i HDZ BiH već odavno nemaju pravu političku oporbu u BiH. Taj neugodan posao je odavno završen...

Možda vas zanima i ovo