Petak, 25 lipnja, 2021

Jedan pogled na ovaj crtež reći će vam kakva ste osoba

Nemojte propustiti

Foto: Blic
Foto: Blic

Bacite pogled na ovu sliku – šta je prvo što vidite? Odgovor bi mogao da vam otkrije kakvim očima gledate na život.

Crtež koji poznat pod nekoliko naslova, “Mlada i stara žena“, “Djevojka i starica“, “Supruga i tašta“, “Stara vještica i mlada žena“, predstavlja jednu od najpoznatijih optičkih iluzija.

Naime, na istoj slici su nacrtane i djevojka i starica, ali tako da većina ljudi u prvi mah ne uoči obje. U zavisnoti od toga koju od njih dvije prvo ugledate, postoje i različita tumačenja o tome šta to govori o vašoj ličnosti.

Iluzija stara više od vijeka
Najstarija forma ove iluzije se pojavila na čestitkama u Njemačkoj 1888, da bi potom osvanula u jednom američkom humorističkom magazinu 1915. Nacrtao ju je Britanac Eli Vilijam Hil.

Dva moguća odgovora:

1. Djevojka
Djevojka je na crtežu okrenuta licem od vas, gledajući u daljinu, a iz profila joj se vide nos i trepavice. Sa šešira joj viori bijeli veo, obučena je u raskošnu bundu, dekolte joj je diskretno otkriven, a oko vrata ima ogrlicu.

Tumačenje:
Ako ste na slici prvo ugledali djevojku, prema popularnim interpretacijama, koje, doduše, nemaju potvrdu među psiholozima, vedrije ste prirode, mladalačkog duha i skloni optimističnom pogledu na svijet.

2. Starica
Starica nam je okrenuta iz profila. Ono što je djevojkino uho, to je staričino oko, linija njenog obraza i vilice predstavlja nos starice, a ogrlica su staričine usne, dok veo na šeširu kod starice više liči na maramu kojom je zabrađena.

Tumačenje:
Ako vam je na prvi pogled na ovom crtežu bila starica, ili vještica, kako je neki nazivaju, moguće da ste po prirodi pesimističniji i oprezniji, skloni skepticizmu i stariji duhom.

Ponavljamo, ova tumačenja su dio popularne kulture i nemaju utemeljenje u teorijama stručnjaka.

(Blic.rs)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nova sadaka: Slovenija donira BiH 48.000 doza AstraZeneca

Slovenska vlada donijela je u četvrtak odluku o donaciji 48.000 doza cjepiva AstraZeneca Bosni i Hercegovini. Donacija cjepiva BiH, koja...

Možda vas zanima i ovo