Utorak, 6 prosinca, 2022

Jedina državna aviokompanija: Gasi se “BH Airlines”?

Nemojte propustiti

Jedina državna aviokompanija “BH Airlines” uskoro će se ugasiti, tvrdi sarajevski Dnevni avaz, pozivajući se na izvore bliske Vladi Federacije BiH.

avion-bh-airline

Razlog za ovakvu odluku, koju će ova državna institucija uskoro usvojiti, jeste neisplativost daljnjeg finansiranja kompanije čiji su dugovi premašili desetine miliona maraka.

Prema pisanju Dnevnog avaza, Vlada FBiH je za finansiranje “BH Airlinesa” izdvajala sedam miliona KM godišnje, ali su dugovi prema povjeriocima totalno prizemljili ovu kompaniju, koja ima svega dva aviona, ali i 108 zaposlenika.

Nedavno je i “Hypo Alpe-Adria banka” blokirala račune “BH Airlinesa”, a razlog su bili značajni iznosi dospjelih nenaplaćenih dugovanja prema banci, kao i veliko kašnjenje u otplati po osnovu lizinga kojim su 2005. godine kupljena dva aviona.

Jedan od razloga za gašenje državne aviokompanije, kako nam je potvrđeno iz Vlade FBiH, jeste i prekid partnerstva s “Turkish Airlinesom”, čija su dugovanja prema bankama na osnovu dospjelih rata za nabavku aviona dokrajčila “BH Airlines” te ostavila firmu u finansijskoj dubiozi.

No, iz Vlade FBiH potvrđeno nam je da su od suvlasničkih udjela u ovoj firmi odustale i mnoge svjetske aviokompanije koje su, nakon odlaska “Turskih Airlinesa”, bile zainteresirane da budu strateški partneri.

Nakon što su se uvjerili u poslovanje u preduzeću i sagledali sve činjenice, ubrzo je odustajala jedna po jedna kompanija. Svi su nakon sastanaka i pregleda dokumentacije digli ruke od “BH Airlinesa”, navodeći da bi suvlasnički dio bio potpuno neisplativ – tvrdi naš sagovornik iz Vlade FBiH.
Prema ugovorima o finansijskom lizingu za dva aviona ATR 72, “BH Airlinesu” trenutno je dospjelo za plaćanje 5,6 miliona KM. No, u slučaju prodaje jednog pa možda i drugog aviona, HETA Sarajevo traži da se trenutno prizna iznos dospjelih i nedospjelih dugovanja u ukupnom iznosu od skoro 18 miliona KM, kojima su uključeni svi anuiteti, plus ostatak vrijednosti po otplatnim planovima zaključno sa majem 2015. godine, što bh. firmi nikako ne odgovara.
Izvor: Dnevni avaz

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo