Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Jedina Katedra za bosanski jezik u Republici Turskoj: Turci uče bosanski jezik, muče se sa gramatikom

Nemojte propustiti

Katedra bosanskog jezika na Odsjeku za balkanske jezike Fakulteta za nauku i umjetnost Trakijskog Univerziteta u Edirnama jedina je katedra za bosanski jezik u Republici Turskoj. Svoju prvu generaciju diplomanata ispratila je 2012. godine. Godišnje se na nju upiše 20 studenata, piše “Faktor“.

Katedra je osnovana u septembru 2007. godine. Osnivanje su inicirali Vlade Republike Turske i Trakijski Univerzitet, a uz podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu i Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Zahvaljujući tradicionalnoj saradnji između Turske i BiH, raste potreba i za poznavanjem bosanskog jezika. Dok se jedan dio studenata odlučio na studij upravo iz ovog razloga, jedan dio njih je ovaj studij izabrao zbog svog bosanskog porijekla. I Merve Erpak, profesorica bosanskog jezika i književnosti od malih nogu gajila je ljubav prema ovom jeziku.

– Zbog porijekla moje porodice, u kući se uvijek pričao bosanski. Naravno, jezik kojim su oni pričali dosta se razlikuje od jezika koji sam ja studirala. Govorim još dva strana jezika i slobodno mogu reći da mi je bosanska gramatika najteža. Oduvijek mi je bila želja da pričam tečno i da mi ne treba prevodilac kada odem u Bosnu. Mislim da sam u tome i uspjela – kazala je Erpak za Faktor.

“Mevlana program razmjene“ koji je pokrenulo Vijeće za visoko obrazovanje Turske program je identičan Erasmus programu. Cilj mu je omogućiti studentima i akademskom osoblju razmjenu unutar visokoškolskih institucija koje se nalaze u Turskoj i izvan nje. Erdi Kahraman sa Trakya Univerziteta prije dvije godine je, u sklopu ovog programa, drugu godinu svog studija bosanskog jezika odslušao na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.

– To je za mene bilo odlično iskustvo. U početku je bilo teško. Ali rezultat je bio i bolji nego što sam očekivao. Naučio sam dosta na fakultetu, a posebno kroz komunikaciju s ljudima koji su se zaista veoma trudili i imali strpljenja sa mnom. Učiti jezik u zemlji gdje se taj jezik govori, velika je prednost. Ja sam imao tu šansu, zahvaljujući kojoj sada pričam tečno bosanski – kazao je Kahraman.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo