Petak, 14 svibnja, 2021

Jedite opušteno i dugo za bolju probavu i zdravlje

Nemojte propustiti

Koliko smo već puta čuli da treba jesti polako, a i dalje se toga ne držimo ni u tragovima?

rucakVeć je dovoljno poznato da mozgu treba dobrih deset minuta da shvati signale koji mu govore da je želudac pun. No, užurbani tempo života natjerao nas je na hranjenje na brzinu, ispred računara, na cesti …

Za dobru probavu takva je prehrana smrt, jer svaki zalogaj nije temeljito i polako prožvakan, natopljen enzimima u ustima što otežava samu probavu. Zapravo, kad bismo htjeli jesti tačno onoliko koliko nam treba, obrok ne bi trebao trajati manje od 20 do 30 minuta.

Uz to, stručnjaci sugeriraju da se ugledamo na Dalmatince i njihov način prehrane, ne samo u odnosu na sadržaj tanjura, nego sam proces konzumacije hrane. Jedno od obilježja mediteranskog načina prehrane je i dovoljno vremena za opuštanje tijekom i nakon obroka.

Hrana koju unosimo u opušteno tijelo bolje se iskorištava, za razliku od hranjenja na brzinu, kad se ispuštaju i hormoni stresa i kalorije, što uzrokuje nakupljanje masnog tkiva oko trbuha.

Stoga, ako vam pogled prema dolje daje samo sliku trbuha i možda vrhova prstiju na nogama, počnite sporije jesti zdraviju hranu i problem će se vrlo brzo riješiti.
(Tportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo