Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Jedna od njih je popularno ljetovalište bh. građana: Samo tri destinacije u svijetu potpuno otvorene za sve turiste

Autor:Hina

Nemojte propustiti

Po podacima UNWTO-a, u sjevernoj i južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvoreno 20 posto odredišta, u Africi 19 posto, a na Bliskom Istoku 31 posto.

Potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. juna u svijetu ima 29 posto odredišta, većinom male otočne države u regiji Azije i Tihog oceana, dok su za turiste bez ikakvih ograničenja otvorena samo tri odredišta.

Prema najnovijim podacima Svjetske turističke organizacije, turisti su dobrodošli u Albaniju, Dominikansku Republiku i Kostariku.

Novo izdanje UNWTO-ovog “pandemijskog” izvještaja o ograničenjima putovanja objavljeno je početkom jula, piše Hina.

Izvještaj pokazuje da je od 1. juna 2021. među 29 posto potpuno zatvorenih odredišta za međunarodni turizam većina njih zatvorena još od maja 2020. ili duže.

Jedno od tri ili oko 34 posto svih odredišta u svijetu je pak djelomično zatvoreno, a 36 posto ih traži negativan rezultat testa na COVID po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtjevom za karantenom.

Posebna ograničenja

Ipak, zbog pojave novih sojeva virusa, 42 posto odredišta u svijetu uvelo je i posebna ograničenja za posjetitelje iz odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obvezne karantene.

Uz to, iz UNWTO-a ističu da u odredištima postoji i jaka veza između brzine imunizacije i ublažavanja ograničenja, pa su tako odredišta koja imaju više stope vakcinacije gdje mogu sarađivati na usklađenim pravilima i protokolima, poput onih u schengenskom području EU-a, u boljem položaju za lagani povratak turizma.

U tom oporavku ključnu ulogu imaju vlade kroz saradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rješenja za sigurno putovanje i boravak, što bi uz globalno uvođenje imunizacije, a prema očekivanjima i prognozama UNWTO-a, trebalo dovesti do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tokom idućih sedmica i mjeseci.

Europa je otvorena

Među svjetskim regijama, po podacima iz izvještaja UNWTO-a, Europa je od 1. juna bila regija s najmanje zatvorenih odredišta, njih 13 posto, za razliku od regije Azije i Tihog oceana gdje je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 posto svih odredišta.

Po podacima UNWTO-a, u sjevernoj i južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvoreno 20 posto odredišta, u Africi 19 posto, a na Bliskom Istoku 31 posto.

To, po ocjeni UNWTO-a, dodatno pokazuje da i dalje postoje različiti koraci i regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja, što će i dalje “prigušivati” pokretanje globalnog turizma, a dok i vlade savjetuju svojim građanima oprez u putovanjima, što i sada čine na nekima od najvažnijih tržišta-izvora za globalni turizam.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Severina otkrila kako održava savršenu liniju

Severina zna da je za dobru liniju potrebno i malo vježbe, a najviše vremena u teretani provede prije turneje. Hrvatska...

Možda vas zanima i ovo