Subota, 16 listopada, 2021

Jedna plaća nedovoljna za prekid štrajka, vozovi će i sutra stajati

Nemojte propustiti

Bez obzira na najavljenu sutrašnju isplatu plaće mi ćemo nastaviti štrajk, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture Željeznica Federacije BiH Igor Boban.

zeljeznice-federacije4On je naglasio da kada bude isplata plaće za peti mjesec onda se može govoriti o prekidu štrajka.

“Bez obzira što je ta jedna plaća najavljena za sutra, ta je plaća trebala biti isplaćena prije mjesec i pol dana, tako da nam puno i ne znači ta plaća”, rekao je Boban.

Napomenuo je kako im se iz Uprave ŽFBiH danas niko nije obratio te da nastavljaju štrajk.

Predsjednik Uprave JP Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) Nedžad Osmanagić u ostavci kazao je danas da će željezničarima najvjerovatnije sutra biti isplaćena bruto plaća za april, za šta je potrebno izdvojiti dodatnih dva miliona KM.

Generalni štrajk uposlenih u Željeznicama FBiH počeo je jutros u 7.00 sati.

Ne saobraćaju putnički vozovi na relacijama Sarajevo-Banja Luka i Sarajevo-Čapljina, a u funkciji je 40 posto teretnih vozova, kako bi se obezbijedio minimum prijevoza roba.

U štrajku je šest sindikalnih organizacija od ukupno sedam koliko ih djeluje u tom preduzeću.

Prije dva dana Vlada FBiH je uplatila redovnu tranšu Željeznicama FBiH za šesti mjesec u iznosu od oko 1,8 miliona maraka i to je dovoljno da bi se mogla isplatiti plaća željezničarima za četvrti mjesec ove godine, što je bio jedan od njihovih zahtjeva.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo