Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Jednoglasno usvojen Nacrt zakona: FBiH dobija registar pedofila

Autor:N1

Nemojte propustiti

Predlagači ovog zakona su delegati Jasmin Duvnjak i Aner Žuljević.

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno su usvojili Nacrt zakona po kojem bi Federacija BiH trebala dobiti registar pedofila. Ovaj nacrt sada ide u javnu raspravu u roku od 60 dana.

Nastavljena je 19. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je zbog nedostatka kvoruma prekinuta 7. jula.

Usvojen je Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH. Predlagači ovog zakona su delegati Jasmin Duvnjak i Aner Žuljević.

“Zakon je od strane kolegice Lane Prljić u Predstavničkom domu predložen prije gotovo tri godine i tamo je razmatran sa kašnjenjem od nekih 6-7 mjeseci, a ovdje nakon 2 godine tako da se postavlja pitanje zašto je rukovodstvo Doma toliko čekalo da mi praktično razmatramo ovako bitan zakon. Mi smo, nažalost, u ovoj oblasti crna rupa Evrope”, rekao je Žuljević, te dodaje da Republika Srpaka ovaj registar ima od 2018. godine, dok Hrvatska i Srbija od 2013. godine već imaju evidentiranih preko hiljadu osoba koje imaju problema sa krivičnim zakonom po pitanju djela spolne slobode sa maloljetnicima.”

“Ja se nadam da će ova javna rasprava biti efikasna, da će svi oni koji su zainteresovani doći sa kvalitetnim prijedlozima ukoliko ih ima na tekst zakona. Svi oni koji su predlagači u ovom momentu nemaju nikakve sujete. Nama je u interesu da u septembarskim sjednicama pred izbore imamo prijedlog ovog zakona, da ga usvojimo i da na taj način dobijemo funkcionalni preventivni instrument koji će sa svoje strane, u našem društvu, spriječiti da oni koji su imali problema sa krivičnim zakonom i osuđeni su po pitanju ovih djela, ne mogu doći u priliku da eventualno rade sa djecom u ustanovama koje imaju takvu djelatnost”, kaže Žuljević.

Pojašnjava da se radi o preventivnom mehanizmu koji se pokazao efikasnim u zemljama u okruženju i zemljama EU, te da je to obaveza po međunarodnim konvencijama.

“I iskustva, naravno, pokazuju da se radi o alatu i legislativnom instrumentu koji je izuzetno efikasan i sprečava ponavljanje djela kada su u pitanju ovakva krivična djela”, zaključuje delegat Žuljević.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo