Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Jednostavno, a korisno: Šta možete učiniti danas da budete zdravi sutra

Nemojte propustiti

Samo male životne promjene sačuvat će vaše buduće zdravlje i u godinama koje su pred vama.
spavanjeBrinite se za sebe danas kako biste bili zdravi i sutra. Poboljšavanje vlastitog zdravlja ne uključuje drastične promjene. Donosimo vam 10 vrlo jednostavnih, ali opet učinkovitih načina uz pomoć kojih ćete se uspješno pobrinuti za dobro zdravlje i dug život.
Hodajte dok govorite
Kada idući put budete razgovarali na mobitel, usporedno i hodajte. Čak i ako ste u malom uredu, jednostavno ustanite sa stolca i hodajte. Možete i čučnjeve raditi. Bitno je samo da se krećete.
Čitajte
Ovoga puta ne savjetujemo čitanje knjiga, nego deklaracija na namirnicama. Prije nego bilo što kupite, proučite dobro sastojke. Nastojte kupovati što prirodnije namirnice jer ćete tako pomoći svome zdravlju.
Štedite za sutra
Kada kažemo štedite, mislimo na hranu. Umjesto da danas pojedete cijelo pečeno pile ili nešto drugo, pola ostavite za sutra i preksutra. Kutiju keksa rastegnite na nedelju dana. Dakle, nemojte pretjerivati nego malo štedite hranu.
Upoznajte životinju
Ne sugeriramo vam da kokoši uzgajate u stanu, ali bilo bi dobro da poznajete porijeklo životinja koje vam dolaze na stol i završavaju vam u želucu. Vaše zdravlje će vam biti zahvalno.
Sjednite malo
Kad god jedete, sjednite za stol. U suprotnom ćete jesti lošiju hranu i količinski ćete više jesti – dokazano! I nemojte gledati TV dok jedete. Jednostavno se koncentrirajte na svoj obrok i svoje žvakanje i gutanje.
Uzmite si 10 minuta
Čak i ako ste u neopisivoj gužvi, svakoga dana možete odvojiti barem 10 minuta za tjelovježbu. Što će to biti? Odaberite sami…
Ugasite televizor
Previše ljudi slobodno vrijeme troši na gledanje televizije, a to nije nimalo zdravo. Umjesto toga, šetajte, igrajte se s djecom, pospremite sobu… Radite bilo što, samo nemojte ležati ili sjediti ispred televizora.
Družite se s obitelji
Dobro je da zdrave navike stvarate i kod članova svoje obitelji. Uvedite naviku, primjerice, šetnje nakon večere ili laganog trčanja vikendom. To će dobro biti i za vas, ali i za njih.
Parkirajte automobil
Najbolje bi bilo da automobil parkirate u svojoj garaži te da na posao idete pješice ili biciklom. Ako već dio puta morate preći autom, parkirajte se negdje prije pa dio puta prođite pješice.
Naspavajte se
Ljudskom tijelu san je neophodan i to onaj kvalitetni san koji se događa između 22 sata navečer i osam sati ujutro. Nastojte u krevet otići najkasnije do 23 sata. Vaše zdravlje će vam biti zahvalno.

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Osigurana radna mjesta za 298 osoba sa invaliditetom i podržan rad 499 samostalnih obrtnika u FBiH

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom objavio je rezultate Javnog poziva za novo zapošljavanje i samozapošljavanje...

Možda vas zanima i ovo