Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Jednu stvar u kuhinji sigurno ne perete često, a tu bi se mogla nalaziti salmonela

Nemojte propustiti

One lako postanu kontaminirane kad osoba dira piletinu, puretinu ili neku drugu kontaminiranu namirnicu i zatim posegne za začinom ne opravši prethodno ruke.

Bakterije koje uzrokuju bolesti poput salmonele nerijetko se kriju na vašim posudicama za začine.

Naučnici sa Sveučilišta Rutgers u New Brunswicku otkrili su da su bočice za začine mjesto za koje je najvjerojatnije da je kontaminirano salmonelom nakon pripreme hrane.

U eksperimentu koji su proveli pokazalo se da je polovina posudica za začine bila kontaminirana nakon što su bile upotrijebljene pri kuhanju.

Smatraju da je razlog tome što svi vodimo brigu o tome da nam posuđe i pribor za jelo budu čisti, a na posudice za začine zaboravljamo.

A one lako postanu kontaminirane kad osoba dira piletinu, puretinu ili neku drugu kontaminiranu namirnicu i zatim posegne za začinom ne opravši prethodno ruke.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procjenjuje da u SAD-u svake godine ima 1,35 miliona infekcija salmonelom te 420 smrtnih ishoda. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od puretine.

Neki su kuhali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama. Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu.

U mljevenu puretinu prethodno je ubrizgana hemikalija koja djeluje slično kao što bi djelovala salmonela kad kontaminira neku površinu ili prostor.

Nakon kuhanja su iz kuhinja uzeti obrisci kako bi se provjerila prisutnost salmonele.

Predmeti s daleko najvećom prevalencijom kontaminacije bile su upravo posudice za začine.

U gotovo polovini, odnosno njih 48, otkrivena je kontaminacija. S druge strane, tek je nešto više od 20 posto dispenzera za deterdžent bilo kontaminirano, dok drugi predmeti nisu uopće bili kontaminirani, piše Živim.gloria.hr.

Dr. Donald Schaffner, jedan od autora studije, pojasnio je da mnoge osobe kad kuhaju u svojim domovima zaboravljaju prebrisati bočice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju ovo istraživanje je pokazalo da svaka posudica za začine koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može postati kontaminirana i toga bismo trebali postati svjesni dok kuhamo.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bizaran slučaj u BiH: Radnik škole planirao ukrasti drva namijenjena za grijanje đaka

O svemu je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Osumnjičeni je otkriven slučajno, kada su policijski službenici u dvorištu...

Možda vas zanima i ovo