Petak, 21 siječnja, 2022

Jelko Kacin: Dačiću treba dati šansu

Nemojte propustiti

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan i član frakcije evropskih liberala Jelko Kacin izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da mandataru za sastav nove vlade Srbije Ivici Dačiću treba dati šansu.

Foto: AnadolijaDačić je, kako je kazao Kacin, u prošlom  mandatu pokazao da je operativan političar, dokazao se u procesu vizne liberalizacije.

“Sve zavisi od toga koliko će on kod glavnih i ostalih partnera imati manevarskog prostor, te koliko će imati upornosti da se dokaže na nekim drugim prioritetima. U vrijeme finansijske i ekonomske krize postoje novi i drugačiji izazovi.  Donedavna vladajuća koalicija je izgubila na izborima jer nije bila sposobna adekvatno odgovoriti na potrebe ovog ekonomskog i finansijskog trenutka. Zato Dačiću treba dati šansu da eventualno formira koaliciju i vladu, treba mu, isto tako, dati 100 dana da se ta vlada dokaže. Ja ne bih želio u svoje, a još manje u ime institucije u kojoj radim, dakle, Evropskog parlamenta, bilo šta nametati ili sumnjati u njegovu dobronamjernost”, kazao je Kacin za AA.

Kacin napominje da Srbija, prije svega, zaslužuje vladu. Pošto, istakao je on, lijevi  centar nije bio uspješan, priliku je sada dobio desni centar. Zato je potrebno sačekati i vidjeti “kako će se iz toga svega izvući”.

Na pitanje da li bi balkanski region mogao trpjeti posljedice Dačićevim izborom za premijera, a zbog njegovih poznatih stavova i političke prošlosti, Kacin odgovara da je “završilo predizborno vrijeme”.

“Nastupa vrijeme u kojem treba ocjene treba davati na osnovu promjena i događaja, a ne izjava. Od izjava se ne može živjeti. Treba raditi. Sve zavisi od sposobnosti mijenjanja i prevazilaženja izazova, koji do sada nisu bili riješeni. Bit će dosta prilika da se da ovakva ili onakva presuda. Oni koji su presudni su birači. A birači očekuju  čuda, odmah i sada”, istakao je Kacin.

On napominje da Srbija, nažalost, još nema vladu, jer odlazeća vlada odavno ne funkcionira, a koalicijskog dogovora za novu još nema.

 

“Najuvjerljivija poruka je došla od strane eventualnog partnera u budućoj koaliciji, gospodina Mlađana Dinkića (lidera Ujedinjenih regiona Srbije) koji je u Bruxellesu poručio da Srbiji odmah trebaju tri milijarde eura kako ne bi došlo do općeg finansijskog kolapsa. To ja poruka koja govori o težini situacije i o prioritetima.

Prije svega, treba voditi računa o ekonomiji. Prazan džak ne stoji sam od sebe, treba ga napuniti”, rekao je Kacin, te podvukao:

“Za mene je bitna spoznaja da je neophodan dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za kojeg vlada Srbije mora imati pokriće u Skupštini Srbije. Jer, treba donijeti zakone koji su vezani za takvu odluku o reprogramu. Da bi Srbija imala preduvjete za takvo nešto, trebaju joj koalicija i vlada. Želimo da pričekamo i da do dogovora dođe što prije”.

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić izjavio je danas medijima u Srbiji da ne postoje razlozi za uznemirenost zbog sastava buduće vlade i naglasio da će njegov kabinet raditi na produbljivanju saradnje država i naroda Balkana.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo