Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Jerković: Puno je problema s kojima se susreću Hrvati u RS

Nemojte propustiti

Dopredsjednik Republike Srpske (RS) Josip Jerković najavio je sastanak predstavnika Hrvata iz tog bh. entiteta s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar – Kitarović u Zagrebu, kako bi prije njene službene posjete Posavini u ožujku detaljnije izložili probleme s kojima se susreću.

U sklopu službenog boravka u BiH, Kolinda Grabar – Kitarović je sinoć, na poziv dopredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda, posjetila Derventu, gdje se u Hrvatskom domu „Napredak“ sastala s mnogobrojnim povratnicima, dužnosnicima u vlasti RS-a, crkvenim predstavnicima i predstavnicima udruga, saopćeno je danas iz Jerkovićevog kabineta.

On se zahvalio Kolindi Grabar – Kitarović što se unatoč gustom rasporedu odlučila za posjetu Hrvatima u ovom dijelu BiH.

-Puno je problema s kojima se susrećemo, počevši od povratka, obnove kuća, održivog povratka, ali to su teme za prigodu kada ćete nam doći u službeni posjet gdje ćemo moći detaljnije obrazložiti navedene teme – izjavio je dopredsjednik Jerković

Grabar-Kitarović je podcrtala brigu o Hrvatima u BiH, kako je navela, drugoj domovini hrvatskog naroda.

-U mom političkom programu važno mjesto zauzima borba za ravnopravnost Hrvata u cijeloj BiH, kao i ovdje u RS, a upravo ovaj posjet je simboličan dokaz te borbe. Hrvati u RS mogu računati na istu potporu, kao i pripadnici hrvatskog naroda u drugim dijelovima BiH koja je njihova domovina. Zahvaljujem se dopredsjedniku Jerkoviću na pozivu, ali očekujem i delegaciju Hrvata iz RS u Zagrebu, te također još jedan službeni posjet ovim prostorima tijekom ožujka ove godine. Ja sam uz vas, Hrvatska je uz vas – izjavila predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, navedeno je u saopćenju.

Predsjednik HKD „Napredak“, podružnice Derventa, fra Mirko Filipović je govorio o obnovi Hrvatskog doma te naveo i problem prelazaka međudržavne granice Bosanski Brod/Slavonski Brod, te dugotrajnih čekanja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo