Subota, 15 svibnja, 2021

Jeste li ga vi potpisali: Bh. građani sve više traže predbračni ugovor prije stupanja u brak!

Nemojte propustiti

Veliki rimski filozof Seneka jednom je rekao – “Mi se ženimo po nagonu, a razvodimo po razumu”.

ferhadijaUnatoč tome što je živio prije dva tisućljeća ta njegova izreka i dalje povlači mnoštvo pitanja i traži neke nove odgovore.

Brakovi, kao zajednice muškaraca i žena, u današnje su vrijeme na mnogim iskušenjima. Suvremeni svijet nudi mnoštvo kratkotrajnih užitaka, što je i dovelo do brojnih nepovjerenja među supružnicima koji se sve više odlučuju na mnoge stvari koje mogu ugroziti zajednicu.

Za početak probleme rade predbračni i bračni ugovori, koji se po uzoru na filmske blockbustere sve više potpisuju, a mnogi ih smatraju jednakima, što nije točno. U poznatom grudskom odvjetničkom uredu “Ćutuk2 gdje rade kći i otac odvjetnici objasnili su nam tajne bračnog ugovora za kojima građani BiH sve više posežu.

Bračni ugovor

– Bračnim ugovorom se uređuju imovinsko-pravni odnosi bračnih partnera prilikom sklapanja braka, kao i tijekom trajanja bračne zajednice. Ovaj ugovor mora biti u pismenom obliku i notarski ovjeren, te bračni partneri ne mogu ugovoriti primjenu prava druge države na imovinsko pravne odnose. Imamo i predbračni ugovor kojim se uređuju imovinsko-pravni odnosi prije zaključenja braka.

Ako bračni partneri ne sklope niti jedan od ovih ugovora, a dođe do razvoda, onda imovina koju su stekli za vrijeme trajanja braka dijeli se po pola – kažu nam. Veliki francuski pisac i duhovni začetnik europskog realizma Honoré de Balzac jednom je rekao: – “Brak se mora neprestano boriti protiv nemani koja sve proždire – protiv navike”.

Nažalost, kada sve postane navika događa se u većini slučajeva da svatko od supružnika krene svojim putem i vrijeme je da za podjelu bračne stečevine, a nju čini imovina koju su bračni partneri stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, kao i prihodi iz te imovine.

Podjela imovine

Darovi trećih osoba učinjeni za vrijeme trajanja bračne zajednice u novcu, stvarima, pružanju pomoći radom, ulaze u bračnu stečevinu bez obzira na to koji ih je bračni partner primio, ako drugačije ne proizlazi iz namjene dara ili se iz okolnosti u trenutku davanja dara može zaključiti da je darovatelj želio darovati dar samo jednom od bračnih partnera. Dobitak od igara na sreću je bračna stečevina. Prihodi od intelektualnog vlasništva, autorskih djela, ostvareni za vrijeme trajanja bračne zajednice su bračna stečevina. Bračni partneri su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini ako nisu drugačije ugovorili. Ako je u zemljišnim knjigama kao vlasnik stečevine upisan jedan bračni partner, drugi bračni partner može zahtijevati ispravku upisa u zemljišnim knjigama. – Imovina koju bračni partner ima u trenutku sklapanja braka ostaje njegova posebna imovina. To je i ona koju za vrijeme trajanja bračne zajednice partner stekne po posebnom pravnom osnovu npr. nasljedstvo.

Podjela bračne stečevine vrši se ugovorom. Isprava kojom se vrši dioba mora imati svojstvo izvršne isprave. Npr. ona će trebati biti notarski obrađena. Ako bračni partneri ne zaključe ugovor, podjelu bračne stečevine izvršit će sud na zahtjev bračnih partnera. Bračni partner kojem je povjereno čuvanje i odgoj djeteta dobit će pri podjeli bračne stečevine, pored njegovog dijela, i stvari koje su namijenjene neposrednoj upotrebi djece – kazali su nam u ovom odvjetničkom uredu. Naravno, sve su ovo korisni pravni savjeti, ali uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, stoga bi bilo ljepše da se potrudite da u braku sve funkcionira i da vam ovakve stvari nikada ne zatrebaju.

Izvor: Večernji list

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo