Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Jeste li među onima koji u ponedjeljak ostaju bez pristupa Internetu?

Nemojte propustiti

Internet korisnici čiji su računari zaražena virusom poznatim kao DNS Changer, a čini se kako ih ima mnogo, u ponedjeljak bi se mogli neugodno iznenaditi kada otkriju da nemaju pristup internetu, prenosi Index.hr.

Foto: IlustracijaŠtetni software Alureon koji korisnike preusmjerava s pouzdanih stranica na one, ne tako pouzdane, uskoro bi se mogao pretvoriti u još veći problem za gotovo četvrt milijuna internetskih korisnika. Preciznije, riječ je o “trojancu” koji se pojavio 2007. godine i zarazio milijune računala.

O čemu je riječ

DNS (Domain Name Service) je način kako internet organizira svoje adrese i stranice, koristeći imena stranica umjesti IP adresa. Kompjuter korisnika komunicira s DNS serverom kojim upravljaju internet provajderi (ISP). Virus DNS Changer efektivno preusmjerava DNS potrage s korisničkog ISP servera na jedan od onih koje su napravili tvorci virusa.

Pojednostavljeno, računala zaražena virusom Alureon u ponedjeljak neće imati pristup internetu i neće biti u mogućnosti ostvariti ponovnu konekciju sve do trenutka kada ne uklone štetni software.

Provjerite jeste li među zaraženima

Sigurnosna tvrtka Tacoma tvrdi kako je polovica kompjutera u vlasništvu 500 najjačih svjetskih tvrtki u veljači bilo zaraženo DNS Changerom. DNS Changer Working Group procjenjuje kako je još uvijek zaraženo oko 350.000 kompjutera.

Ukoliko želite provjeriti je li vaš kompjuter zaražen, sve što trebate učiniti jest posjetiti stranicu www.dns-ok.us. Ukoliko utvrdite da je vaš kompjuter zaražen, postoji lista alata koji se mogu iskoristiti za rješavanje tog problema, a mogu se naći na stranici www.dcwg.org/fix/.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo