Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Jeste li znali da 350 osuđenih osoba slobodno šeta Sarajevom?

Nemojte propustiti

Ministar unutrašnjih poslova KS, Nermin Pećanac i policijski komesar Vahid Ćosić, danas su u Trećoj policijskoj upravi organizovali novogodišnji prijem za medije. Kažu, glavni cilj im je bio da se zahvale predstavnicima sedme sile na saradnji i pozovu ih da istu nastave i naredne godine.

Foto: Source.ba
Foto: Source.ba

Izvještaj o radu MUP-a KS za tekuću godinu bit će prezentovan u januaru 2013., ali ministar Pećanac i komesar Ćosić ističu da su zadovoljni postignutim rezultatima.

“U izvještaju će se vidjeti koliko ima napretka u svakom krivičnom djelu. Sigurnost u Kantonu je bolja, ali nije ni blizu onog što želimo”, istaknuo je ministar Pećanac.

I ministar i komesar tvrde da su pripadnici MUP-a iskusni, stručni i osposobljeni, te da su spremni da se, u narednoj godini, uhvate u koštac sa svim problemima. Međutim, veliki problem predstavlja im logistika.

“Pitanje bezbjednosti nije samo u nadležnosti policije, ali policija je na prvoj liniju pa je u očima građana najodgovornija. Međutim, tu su i Ministarstvo sigurnosti BiH, SIPA, Federalna uprava policije…Nismo samo mi krivi što 350 pravosnažno osuđenih osoba slobodno šeta Sarajevom. Treba pitati tužilaštva i sudove zašto osuđenici izlaze iz zatvora”, tvrdi Pećanac.

I sat vremena nakon što ministar spomenu tužilaštva i sudove, Sud BiH prihvati jemstvo i ukine pritvor Anesu Sadikoviću. Inače, Sadiković je osumnjičen za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima poreske utaje, pranja novca i carinske prevare. Nažalost, ovo je samo jedan u moru slučajeva. Osim toga, poznato je i da se tužilaštva često služe izjavom “nije bilo osnova za zadržavanje u pritvoru”.

“Policija se ne boji kriminalaca, nego vlasti”, istaknuo je Pećanac.

Kao jedan od pokazatelja da ozbiljnu planiraju raditi svoj posao, ministar je naveo da je zaposleno 170 novih policajaca, te da je u posljednjih mjesec dana 50% bolovanje smanjeno.

“Prioriteti u 2013. će biti borba protiv opšteg kriminala, te suzbijanje privrednog kriminala. Bit će još akcija kao što je bila akcija “Market”. Zatrpani smo prijavama građana, koji nam donose dokumentaciju o krivičnim djelima, a to znači da nam vjeruju”, navodi Pećanac.

Osim toga, policija će se ozbiljno pozabaviti prikupljanje nelegalnog oružja.

“Ponovo ćemo pokrenuti akciju “Žetva” jer su dosadašnji rezultati ‘mršavi’, a u svakoj akciji, u svakoj kući, pronađemo arsenal oružja. Da bi se ovaj problem riješio, potrebna je regulativa koja će pojačati sankcije”, ističe ministar.

Nermin Pećanac tvrdi da će se policija svim silama boriti da Sarajevo ne bude grad siguran za kriminalce, a kako bi to i postigli na ulicama, kao i na većim manifestacijama, bit će veliki broj policajaca. Novoizabrani ministar objavio je rat kriminalcima, tvrdi da ovi drugi sigurno neće odnijeti pobjedu.

Nadamo se da ćemo tu “svjetliju budućnost”, kako kaže komesar Ćosić, dočekati dok smo mladi.

(Source.ba – Adna Zukanović)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Komšić: Milanović po uputama Rusije blokira izbore u BiH i destabilizira regiju

Opći izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar, a dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, održavani i...

Možda vas zanima i ovo