Utorak, 5 prosinca, 2023

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete platiti paprenu kaznu za nepropisno plivanje?

Preporučeno

“Osim glisiranja, imamo problema i sa kupačima. Oni se udaljavaju sto metara od obale, a problema ima isto tako sa roniocima koji ne označavaju svoju poziciju ronjenja”, zaključio je Legović.

Oko 200 hiljada plovila plovi tokom sezone hrvatskim morem. Za kormilom glisera se često znaju naći neoprezni turisti, ali i ima i neopreznih kupača.

Tokom sezone policija ispiše stotinjak kazni, a kaznu su dobili i dva Nijemca koja su glisirala u blizini obale. Opravdavali su se da imaju slabiji osjećaj udaljenosti.

“Nemaju dobru opremu, nemaju radare niti mogu to tačno procjeniti, ali samim okom bi trebali vidjeti da preblizu obale gdje se nalaze kupači da smanji brzinu”, rekao je Ecio Legović, pomoćnik načelnika stanice pomorske i aerodromske policije Pula za RTL čija je ekipa provela dan s policajcima na moru.

Upravo se čita:  Sjenicu zatrpao snijeg, dalekovod ispao iz sistema

Dobili su kaznu u iznosu od tri hiljade kuna (oko 783 KM), no ukoliko plate u roku od tri dana, smanjit će im se na dvije hiljade kuna (oko 522 KM), plus 500 kuna (oko 130 KM) dodatnih troškova postupka. O svemu se vodi računa – provjeravaju se pasoši te ima li čovjek položen ispit za upravljanjem plovilom. U Istri svakodnevno plovi sedam policijskih plovila.

Upravo se čita:  Slovenija uvodi rigorozne mjere u saobraćaju

“Osim glisiranja, imamo problema i sa kupačima. Oni se udaljavaju sto metara od obale, a problema ima isto tako sa roniocima koji ne označavaju svoju poziciju ronjenja”, zaključio je Legović.

Tako su policajci upozorili jednog plivača koji se znatno udaljio od obale. “Ovdje nema sto metara, ali je plovni put i opasno je za druge pomorce. Nema niti plovnu bovu koju bi trebao vući za sobom kako bi upozorio da je on u moru”, kazao je policajac.

Upravo se čita:  Slovenija je masovno kažnjavala ljude u koroni. Sad im vraća novac i briše dosjee!

Otpratili su ga sigurno do broda, a i Dominic iz Austrije je kazao da je svjestan da je otplivao malo predaleko.

“Ne bih to učinio ponovno”, rekao je. Policija pak kaže kako znaju imati problema i sa kupačima – udaljavaju se više od 100 metara od obale, prenosi Bljesak.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo