Petak, 24 ožujka, 2023

Jeste li znali: Konzumiranje nargile štetnije je od cigareta

Nemojte propustiti

Radi prevencije, Zavod za bolesti ovisnosti u saradnji s Pedagoškim zavodom ZDK-a vrši edukaciju učenika, ali i roditelja.

Karcinom pluća i usta, srčana oboljenja, samo su neke od opasnosti konzumiranja nargile. A ona je posljednjih godina sve zastupljenija među mladima širom svijeta, pa tako i u našoj zemlji.

Posebno zabrinjava činjenica da su konzumenti učenici osnovnih i srednjih škola. Nargila je postala novi vid zabave mladih, koji zbog nedostatka adekvatnih informacija ne razmišljaju o posljedicama. Pedagoški zavod Zeničko-dobojskog kantona i Zavod za bolesti ovisnosti poduzeli su niz koraka na podizanju svijesti učenika, ali i roditelja, piše Federalna.ba.

Za razliku od cigareta, koje nakon konzumacije ostavljaju neugodan okus i miris, nargile su često zbog različitih aroma pravi mamac za mlade. Također, nargila nije svrstana u zabranjena sredstva posebno za maloljetne osobe kao što je to slučaj s alkoholom i duhanskim prerađevinama, iako je štetna po zdravlje, a nakon dužeg konzumiranja izaziva i ovisnost.

“Najveći je problem nikotin, koji se unese u puno većoj količini nego što se unese s cigaretom. Unese se intenzivno u kratkom periodu, forsiranim udisajem tako da se unese velika količina nikotina koja će izazvati promjene u prvom redu centralnog nervnog sistema, gdje će izazvati osjećaj vrtoglavice, nesigurnosti na nogama, muke na povraćanje”, objašnjava prim. dr. Amir Čustović, direktor JZU Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK-a.

Radi prevencije, Zavod za bolesti ovisnosti u saradnji s Pedagoškim zavodom ZDK-a vrši edukaciju učenika, ali i roditelja.

“U jednom trenutku, nažalost, roditelj čak smatraju da je to neki trend o kome ne trebaju posebno puno ni da razgovaraju sa svojom djecom, kao da pristajemo na određene trendove koji sve više djecu čine nefunkcionalnim, ovisnim”, naglašava Selvedin Delić, stručni savjetnik za oblast obrazovanja.

Za nastavni proces potrebna je priprema, koncentracija koja zahtijeva određeni misaoni tok u traganju za znanjem. Pod dejstvom psihoaktivnih supstanci to je otežano.

Istraživanje je pokazalo da 36% učenika u srednjim školama ZDK-a konzumira nargilu. Upotreba nakon početne ugode, druženja i opuštenosti kasnije izaziva napetost, agresivnost ili pak depresivnost.

“Korištenje nargile jedan sat jednako je kao da je osoba ispušila kutiju cigareta. Koncentracija štetnih materijala usporavanjem je utrostručena ili i ne znam koliko puta veća nego kada se cigareta puši”, ističe doc. dr. Meliha Brdarević-Šikić, šefica Odjeljenja za prevenciju i savjetovanje u Zavodu za bolesti ovisnosti ZDK-a.

Osim supstance koja potiče razvoj ovisnosti, prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, potvrđeno je da nargila ima toksine koji izazivaju rak pluća i srčana oboljenja, a zbog dodatnih kancerogenih materija povećava se rizik za pojavu karcinoma usta.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Državljanstva BiH u ovoj godini se odreklo više od 360 ljudi, od 1996. preko 97 hiljada

Lica koja stiču državljanstvo neke druge države administrativnu taksu plaćaju 800 KM, Državljanstva Bosne i Hercegovine za nešto više od...

Možda vas zanima i ovo