Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Jesti je ili ne? Sve što trebate znati o majonezi

Preporučeno

Zna se da majoneze nisu zdrave i da su visokokalorične, posebno za ljude koji paze na težinu. S druge strane, opet neki od nas su se od djetinjstva navikli na ugodan okus umaka (majoneza, kečap, tartar i sl.), posebno uz nedeljni ručak ili brze obroke, da nam je teško u potpunosti ih se odreći. Da li je light verzija prihvatljiva ili primjerice majoneza bogata omega-3-masnoća, za koje svi govore da su jako zdrave?

majonezaMajoneze nisu proizvod koji bih preproučila osobama koje žele razviti zdrave prehrambene navike, ni u jednom obliku koji postoji na tržištu. Obična majoneza sadrži minalno 75 posto masti, dok lagane verzije sadrže maksimalno 50 posto masti, prvenstveno iz biljnih ulja, kaže nutricionistkinja Jasna Ćerić.

Većina biljnih ulja koja se koriste u industriji bogata je omega-6-masnim kiselinama, a poznato je kako je unos omega-6-masnoća pretjeran u modernoj prehrani i da ga treba smanjiti. Trebali bi konzumirat što više zdravih izvora omega-3-masnih kiselina, poput ribe, oraha i lanenih sjemenki, a ne majoneze.

U kupovnim majonezama se nažalost nalaze nepoznate količine soli i šećera i određeni aditivi kako bi se konzistencija očuvala, što je ujedno i najveći izazov prilikom njhove izrade kod kuće.

– Problem nije u žličici – dvije majoneze, ali kada steknemo naviku da svaki dan konzumiramo ‘male količine’ razne vrste nepoželjne hrane, pitanje je koliko dugo pozitivan rezultat možemo očekivati – tvrdi Ćerić.

– Niko ne kaže da se trebate potpuno odreći majoneze i sl. proizvoda, ali nastojte konzumaciju ograničiti na posebne prigode. Dvije žličice majoneze sadrže oko 60 kalorija i oko sedam grama masnoća te znatan udio holesterola. Osobe na redukcijskim dijetama trebaju je izbjegavati – kaže ona.

Prijedlog za umake, umjesto majoneze jesu svježi sir s jogurtom, jogurt sa začinima, domaći namaz od slanutka ili graha, šalša, hren i sl.

(Depo,BLIN)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas