Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Jesu li klima-uređaji štetni po zdravlje?

Nemojte propustiti

Epidemiolozi upozoravaju da nepravilno održavanje sistema za klimatizaciju može da pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju teške posljedice, pa čak i smrtni ishod. U sistemima za klimatizaciju mogu se razviti bakterije legionella, koje izazivaju groznicu, ali i takozvanu legionarsku bolest.

klima-uredjajVisok rizik za pojavu epidemija uzrokovanih legionelama predstavljaju hoteli i bolnice gdje se za kondicioniranje vazduha koriste sistemi sa raspršivačima vodenih kapljica. Bakterija se može pojaviti tokom cijele godine, ali češće ljeti i u jesen. Legioneloza počinje slabošću, malaksalošću, glavoboljom i bolovima u mišićima. Tjelesna temperatura raste i do 39 stepeni, bolesnik kašlje, ali ne iskašljava. Bolest najčešće napada starije osobe i one sa oslabljenim imunitetom, rjeđe žene i mlađe osobe.

Rizik se može smanjiti održavanjem temperature u sistemu za toplu vodu iznad 50 stepeni Celzijusa i korišćenjem odgovarajućih biocida za čišćenje sistema za klimatizaciju. Legionele su bakterije koje uzrokuju infekcije kada se steknu određeni uslovi kod osoba sa smanjenim imunitetom. Bakterije izazivaju infekcije respiratornog sistema i težina oboljenja kreće se od blage forme slične gripu (pontijačka groznica), do teške upale pluća sa mogućim smrtnim ishodom (legionarska bolest).

Stručnjaci ukazuju i da tokom ljeta temperatura u klimatizovanim prostorijama ne treba da bude ispod 24 stepena C, a idealna razlika spoljašnje i unutrašnje temperature, prema savjetu ljekara, iznosi pet stepeni. Nagle promjene temperature izazivaju reakcije organizma slične onima koje proizvodi veoma visok stepen stresa.

(Danas.rs)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo