Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

JMBG za sve: Ponedjeljak je dan za otkaze

Nemojte propustiti

Grupa aktivista okupljena pod imenom “JMBG za sve!” pozvala je građane BiH da u ponedjeljak u 10 sati izađu na proteste ispred Parlamenta BiH, ali i širom BiH te na taj način podrže akciju “Otkaz”.

Protesti u Sarajevu
Protesti u Sarajevu

U saopštenju za javnost pristiglom iz ove grupe, pojašnjavaju da je “Otkaz” akcija masovne solidarnosti među građanima i građankama.

“‘Otkaz’ je akcija koja će im pokazati da istinska moć pripada nama. U našim džepovima je moć. Jedna naša marka je moć. Neradnicima više ne želimo dati ni tu jednu marku. Izađite ispred Parlamenta BiH, ali i u svim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Izađite i dajte im otkaz zato što su ugrozili djecu, zato što ne poštuju glas građana i građanki, zato što ga koriste da sebi obezbijede povlastice, zato što su odavno zaboravili za koga bi trebalo da rade, zato što ne poštuju ruke koje ih hrane, zato što su odgovorni za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazimo”, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da su im građani dali vrijeme, prostor, razumijevanje te da su pokušali da ih natjeraju da rade posao za koji ih plaćaju.

“Uzvratili su ignorisanjem problema, lažima i zastrašivanjem. Zaslužili su otkaz. Izađite. Ponedjeljak je neradni dan. Ponedjeljak je dan neplaćanja – ne kupujte i ne trošite ništa, ne punite budžete. Juli je mjesec za odgodu plaćanja svih računa, kazni i dažbina. Odgodite plaćanje računa do krajnjeg, zakonom predviđenog roka. Zapamtite ih sada, uskratite im priliku da ponovo sjede u udobnim foteljama i primaju plate za nerad. Najveće plate, u najsiromašnijoj zemlji Evrope. Imamo demokratsko pravo na građansku neposlušnost. Imamo pravo tražiti da opravdaju povjerenje i novac koji svi mi dajemo. Imamo pravo na dostojanstven život. Naši principi su hrabrost, humanizam i nenasilje. Parlamentarci su dokazali da ih vode suprotni principi. Zato izađite i dajte im otkaz”, navedeno je u saopštenju.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo