Utorak, 18 svibnja, 2021

Jogurt dva puta na dan ‘tjera’ depresiju i utječe na mozak

Nemojte propustiti

Mliječni proizvodi sa zdravim bakterijama smanjuju aktivnosti u mozgu zadužene za bol i emocije, pa tako probiotici smanjuju simptome depresije i služe kao prevencija

vest_jogurt1

Probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu poboljšati raspoloženje jer utječu na dijelove mozga odgovorne za upravljanje emocijama i osjećajem boli, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Los Angeles. Oni su otkrili da ljudi koji jogurt s probioticima jedu dva puta na dan imaju izmijenjenu funkciju mozga, piše Daily Mail.

U studiji su ženama u dobi od 18 do 53 godine davali jogurt dva puta na dan tijekom mjesec dana, a pritom magnetskom rezonancom skenirali njihov mozak.

Podijelili su ih u tri grupe, od kojih je prva jela jogurt sa živim bakterijskim kulturama poput Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus, druga skupina je jela mliječne proizvode bez živih bakterijskih kultura, a treća skupina uopće nije uzimala mliječne proizvode.

Rezultati istraživanja su pokazali da probiotici smanjuju aktivnost u mozgu koja uključuje somatosenzorni korteks, kao i u predfrontalnom korteksu koji je zadužen za kogniciju i emocije.

Mehanizmi zaduženi za te promjene nisu razjašnjeni, no očito je da dobre bakterije u probavnom sustavu šalju molekularne signale mozgu.

– Ono što jedemo utječe na način kako funkcioniramo, a nevjerojatno je da može čak i mijenjati raspoloženje. Tako jogurt čuva od depresije, dok tipična zapadnjačka prehrana s puno masnoća, šećera i ugljikohidrata radi suprotno – rekao je voditelj studije, dr. Emeran Mayer.

(24sata.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo