Srijeda, 23 lipnja, 2021

Jogurt štiti od dijabetesa tipa 2

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Konzumiranje male količine jogurta svakog dana moglo bi da za četvrtinu smanji rizik od dijabetesa tipa 2, pokazalo je novo istraživanje.

Dovoljne su četiri i po šolje jogurta ili u oko 125 grama nedjeljno, da se rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2 umanji za čak 28 odsto, pokazali su rezultati studije provedene na Univerzitetu Cambridge.

Konzumiranje drugih mliječnih proizvoda sa niskim sadržajem masti takođe štiti od dijabetesa, tvrde naučnici.

Istraživači su sastavili evidenciju o ishrani i napicima koje konzumira 4.255 učesnika studije, od kojih je 753 u proteklih 11 godina oboljelo od dijabetesa tipa 2.

Rezultati studije pokazali su da oni koji konzumiraju više fermentisanih mliječnih proizvoda sa niskim sadržajem masti, kao na primjer jogurt ili sir, imaju 24 odsto manje šanse da postanu dijabetičari.

Kada je posebno ispitivan uticaj jogurta, dokazano je da on za 28 odsto umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

“Ova studija pokazala je da određena hrana igra važnu ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2”, reka je dr. Nita Foruhi.

“U vrijeme kada imamo podatke da određene namirnice, kao što su slatkiši ili gazirani napici loše utiču na naše zdravlje, dobro je znati da su fermentisani mliječni proizvodi sa niskim sadržajem masti dobri za zdravlje”.

Istraživači objašnjavaju da je moguće da probiotičke bakterije i specifičan oblik vitamina K koji se nalaze u jogurtu pružaju zaštitu od dijabetesa.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da mliječni proizvodi u sebi sadrže i dosta zasićenih masti, zbog čega bi trebalo birati one sa manje masti.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo