Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Johan Zatler: OHR treba postepeno gasiti! EU je u tome jasna!

Nemojte propustiti

Dugoročno, prisustvo OHR-a je nekompatibilno sa članstvom BiH u EU i zato moramo težiti njegovom postepenom gašenju, rekao je u intervjuu za “Nezavisne” Johan Zatler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

Velika tema u RS-u je pismo koje je visoki predstavnik Valentin Incko poslao NS RS, što možda predstavlja povratak jačeg angažmana OHR-a.

Kako će Vaša kancelarija i OHR sarađivati u narednom periodu, s obzirom na to da se spominje čak i dolazak nasljednika Valentina Incka, posebno imajući u vidu da Mišljenje EU podrazumijeva da OHR treba ugasiti?

– Prvo bih se osvrnuo na prvi dio vašeg pitanja, a on se u suštini odnosi na proces pomirenja, koje se spominje i među 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja. Svi moramo da se suočavamo s prošlošću. To je važno za svaku zemlju, a posebno za zemlju koja želi biti članica EU. Moramo da vidimo više angažmana od strane političkih lidera, barijere među ljudima moramo rušiti a ne uspostavljati nove. Glorifikovanje ratnih zločina i revizionizam ne doprinose pomirenju. U tome smo sasvim jasni. Što se tiče saradnje moje kancelarije i OHR-a, moje opredjeljenje je izgradnja koalicija. Svako ko želi pomoći i doprinijeti na konstruktivan način je neko s kim želim sarađivati. Aktuelan primjer dobre saradnje između nas, OHR-a, Američke ambasade i drugih je Mostar. Kada već pominjem Mostar, želio bih ovom prilikom da čestitam novoizabranom gradonačelniku i čelnicima u novom sazivu Gradskog vijeća. Ovo je prilika za novi početak i za na novo rukovodstvo da na konstruktivan način sa svih 35 odbornika zajedno rade na poboljšanju upravljanja gradom i ispunjavanju očekivanja svih građana. Ova godina nam pruža mnoge mogućnosti da nastavimo partnerstvo, jer godina nije izborna. Ali dugoročno, prisustvo OHR-a je nekompatibilno sa članstvom BiH u EU i zato moramo težiti njegovom postepenom gašenju. EU je u tome jasna – kazao je Zatler.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Lira pada, bh. građani poludjeli za nekretninama u Turskoj: Za 40-ak hiljada eura ekstra stan u novogradnji

“U Jalovi koja je pola sata do 40 minuta udaljena od Istanbula, tu se već može kupiti stan od...

Možda vas zanima i ovo