Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Još jedan bh. apsurd: Oprema za bebe u BiH najskuplja u Evropi!

Nemojte propustiti

Oprema za bebe u BiH je i do tri puta skuplja nego u Evropi, a iako su ostale zemlje iz okruženja već uvele ili povrat poreza ili smanjile stopu poreza na ove proizvode, nadležni u našoj zemlji ni ne razmišljaju u tom pravcu.

beba-koliceU BiH je za najosnovnije stvari koje uključuju samo krevetac, kolica, paket pelena i jednu flašicu potrebno izdvojiti skoro jednu prosječnu platu, odnosno oko 750 KM, dok na primjer u Njemačkoj, gdje je prosječna plata i nekoliko puta veća, ovi proizvodi koštaju tri puta manje.

U Udruženjima višečlanih porodica i potrošača u BiH smatraju kobnim po natalitet upravo ovaj finansijski aspekt, zbog kojeg se sve manje bračnih parova odlučuje na potomstvo.

U Srbiji od 1. jula počinje povrat PDV-a na kupljeno mlijeko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene, dok u BiH nema ni naznaka da bi se nešto slično moglo desiti u skorije vrijeme.

Jovo Radovanović, predsjednik Udruženja višečlanih porodica RS, kaže da bi povrat PDV-a na hranu i opremu puno značio za roditelje, ali da nikog od nadležnih nije briga za ovu populaciju.

“Mi smo nekoliko puta do sada pokretali inicijativu da bude ukinuta ili smanjena stopa PDV-a na ove stvari, ali niko nije htio da nas podrži. Kod nas, izgleda, vlada praksa ako imaš više djece sam se snađi kako ćeš ih prehraniti i školovati, a ne kao u normalnim zemljama, da nas stimulišu”, ogorčen je Radovanović.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu potrošača BiH, kazao je da je poznato da su oprema za bebe kao i hrana drastično skuplji u BiH nego u ostalim zemljama, iako je standard lošiji i po nekoliko puta.

“Povrat poreza ili bar smanjenje njegove stope značajno bi olakšalo roditeljima da djeci obezbijede hranu i ostale potrepštine. Bilo je ranije priče u vezi s reduciranjem trenutne stope PDV-a za opremu za bebe, neke lijekove i slično, ali kod nadležnih to nije naišlo na odobravanje”, istakao je Lakota.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS je saopšteno da su već nekoliko puta do sada pokretali inicijativu za smanjenje stope PDV-a za opremu, hranu, obuću i odjeću za bebe, ali da ta inicijativa nije prošla na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz UiO BiH je saopšteno da je inicijativa za smanjenje stope PDV-a za pojedine osnovne životne namirnice, opremu i hranu za bebe, neke lijekove i novine ranijih godina bila na UO, ali da nije prihvaćena.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS – SWOT, smatra da bi povrat poreza na opremu za bebe bio bolja varijanta nego ukidanje ili smanjenje stope PDV-a.

“Za to je potrebna samo politička volja, malo izmjena procedura i zakona i ništa drugo, to nije nikakva komplikacija. Kao što smo veoma lako uveli PDV, na osnovu iskustava ostalih zemalja, tako možemo i suprotno uraditi “, istakao je Duduković.

On je objasnio da bi se sistemom povrata PDV-a zloupotrebe svele na minimum i onemogućile, što nije slučaj sa, na primjer, smanjenjem stope poreza.

“Ako bi stopa poreza bila ukinuta za određenu grupu proizvoda, trgovci bi pod tu grupu vodili neke druge proizvode da izbjegnu PDV i tako bi došlo do velikih zloupotreba”, pojašnjava Duduković.

Cijene opreme za bebe (KM)

Krevetac Kolica Pelene Flašica Ukupno:

BiH 300 400 36 11 747

Srbija 227 275 22 7,3 531,3

Hrvatska 162 243 19 5,3 429,3

Slovenija 81 162 16 5,3 264,3

Njemačka 89 137 11 4,2 241,2

Izvor: Nezavisne novine

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo