Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Još jedan historijski uspjeh: “Zmajevi” na devetom mjestu u Evropi

Nemojte propustiti

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine oborila je još jedan statistički rekord. Nakon što je bh. državni tim od svog osnivanja jučer ostvario najbolji plasman na FIFA rang – listi (14. mjesto), izabranici selektora Safata Sušića ispisali su historiju i u evropskom rangiranju.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Naime, po prvi put fudbalska selekcije BiH ušla je u TOP 10 nacionalnih reprezentacija koje se takmiče u UEFA zoni. Popularno zvani “zmajevi” u odnosu na junsku na julskoj UEFA rang – listi napredovali su za dvije pozicije, te su sada na devetom mjesto u Evropi.

Međutim, sa najnovijim plasmanom BiH još nije najbolje rangirana reprezentacije u našoj regiji. Lokalni primat i dalje drži Hrvatska, i pored pada od tri pozicije na Starom kontinentu. Tim selektora Igora Štimca na UEFA rang – listi sada je šesti. Od ostalih reprezentacija država nastalih raspadom nekadašnje Jugoslavije Crna Gora u UEFA-i kotira na 17. poziciji (u julu ostvarili nazadak za jednu “stepenicu”), Srbija je 23. (-2), Slovenija 25. (napredak od tri mjesta / +3), dok je Makedonija 39. (-3).

Najbolja reprezentacija u UEFA, naravno, reprezentacija je Španije, vodeća i na FIFA rang – listi. Iza aktuelnih svjetskih i evropskih prvaka u kontinentalnom poretku slijedi Njemačka, a potom među deset najboljih redom su: Holandija, Italija, Portugal, Hrvatska, Belgija, Grčka, Bosna i Hercegovina i Engleska.

(Oslobođenje.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo