Petak, 1 ožujka, 2024

Još jedna skandalozna poruka iz Rusije, optužili su Izrael da podržava neonaciste!?

Autor:Fena

Preporučeno

Lideri nekoliko zapadnih zemalja osudili su Lavrove komentare, a Zelenski je optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svjetskog rata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u utorak Izrael da podržava neonaciste u Ukrajini, dodatno eskalirajući sukob koji je počeo kada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da Adolf Hitler ima jevrejsko porijeklo.

Izrael je u ponedeljak kritikovao Lavrova, rekavši da je njegova tvrdnja, izrečena kada je govorio o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je Jevrej, bila “neoprostiva” laž koja je ponižavala užase nacističkog holokausta.

Upravo se čita:  Vozio kamion po Austriji iako mu je vozačka oduzeta u BiH

Lideri nekoliko zapadnih zemalja osudili su Lavrove komentare, a Zelenski je optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svjetskog rata.

Rusko ministarstvo je u saopćenju navelo da su komentari izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida “antihistorijski” i “u velikoj mjeri objašnjavaju zašto trenutna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu”.

Moskva je ponovila Lavrovu tvrdnju da jevrejsko porijeklo Zelenskog ne sprječava da Ukrajinom upravljaju neonacisti, prenosi Reuters.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

– Antisemitizam u svakodnevnom životu i politici se ne zaustavlja i naprotiv njeguje (u Ukrajini) – navodi se u saopćenju.

Lavrov je Hitlerovu tvrdnju iznio na italijanskoj televiziji u nedjelju kada su ga pitali zašto je Rusija rekla da treba da “denacifikuje” Ukrajinu ako je i sam predsjednik te zemlje, Volodimir Zelenski, Jevrej.

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon ruske invazije u februaru. Ali oprezan da ne naruši odnose s Rusijom, moćnim posrednikom u susjednoj Siriji, u početku je izbjegavao direktnu kritiku Moskve i nije uveo formalne sankcije ruskim oligarsima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas