Još jedno nepoštivanje Ustavnog suda BiH: Vlada RS predlaže novi zakon o nepokretnoj imovini

Ilustracija

Ustavni sud BiH utvrdio je na sjednici u četvrtak, 22. septembra, da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini

Vlada RS utvrdit će i Narodnoj skupštini RS predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS, nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage, saopšteno je danas iz Vlade ovog bh. entiteta.

Upravo se čita:  Sutra iznad prosječno toplo vrijeme, za vikend totalni obrt: Pogledajte detaljnu vremensku prognozu

Iz Vlade tvrde da je odluka Ustavnog suda politički motivisana i neustavna.

“S ciljem zaštite imovine RS i odlučna u očuvanju pravne sigurnosti svih građana i institucija RS, a koja je teško narušena ovom odlukom Ustavnog suda BiH, RS će usvojiti novi zakon o nepokretnoj imovini”, ističe se u saopštenju.

Vlada RS osudila je odluku Ustavnog suda.

Upravo se čita:  Komšić: Predsjedništvo će raspravljati o navodima o postojanju terorističkih ćelija i ruskih kampova u BiH

“Usvajanjem novog zakona, imovina RS ostaće imovina RS, kako je to decidno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum, te ne postoji niti jedan sud koji može da ospori pravo RS da bude vlasnik svoje imovine”, dodaje se u saopštenju.

Ustavni sud BiH utvrdio je na sjednici u četvrtak, 22. septembra, da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.