Srijeda, 20 listopada, 2021

Još nije poznat uzrok smrti lavice iz Pionirske doline

Nemojte propustiti

Jasmin Kazazović, v.d. direktor Kantonalne veterinarske stanice Sarajevo, u stalnom je kontaktu sa stručnjacima Veterinarskog fakulteta u Sarajevu koji pokušavaju pronaći odgovor na pitanje zbog čega je lavica iz Pionirske doline uginula u četvrtak.

uzrok-smrti-lavice-jos-nepoznat– Usmeno sam obaviješten kako na tijelu nije bilo vidljivih znakova bolesti niti povreda. Naravno, nisam dobio nikakav papir jer će sve to sačinjavati konačni nalaz koji bi trebao biti gotov do sredine slijedeće sedmice, kazao je Kazazović.

Iako se pojavila bojazan kako ni lav za vikend neće biti spreman da se pojavi u trkalištu zbog tuge za lavicom, Kazazović je to negirao i objasnio da su lav i lavica prvi susret imali upravo u Sarajevu, te da nisu dugo bili zajedno da bi se razvio toliko snažan osjećaj vezanosti.

– Lav i lavica potiču iz različitih zooloških vrtova. To nam je bilo važno jer smo željeli izbjeći mogućnost rodbinskih veza. Naš cilj je bio uskoro imati i prinove, što nije isključeno, jer sam obaviješten od upravnika Pionirske doline Esada Tajića da ga je već kontaktiralo nekoliko prijateljskih zoo-vrtova spremnih pokloniti nam novu lavicu, pa čak i zoo-vrt iz Bugarske odakle je bila ova lavica. To bi bilo idealno i nadam se da će se lavu uskoro pridružiti i lavica, istakao je Kazazović.

Inače, lavica je imala sedam godina što je najbolje doba za reprodukciju. Lavovi u zatočeništvu žive i do 25 godina.

– Ja vjerujem da ćemo mi ponoviti prijeratni uspjeh sarajevskog zoo-vrta, jer smo bili jedan od rijetkih zoo-vrtova koji je dobio prinovu tigrova. Nadam se da ćemo i sa lavovima uskoro postići isto, zaključio je Kazazović.

Izvor: Oslobođenje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo