Subota, 12 lipnja, 2021

Još niko ne zna kako je nastala rupa u centru Sarajeva: Općina izdvojila 50 hiljada maraka za sanaciju

Nemojte propustiti

Iz Općine Centar kazali su da su za sanaciju pukotine osigurali 50.000 KM te da će, ako bude potrebno, izdvojiti još novca kako bi se ovo pitanje riješilo.

Na sanaciju i istraživanje rupe koja se u Velikom parku pojavila krajem prošle godine, kako stvari stoje, još će se pričekati. Prvo je Općina Centar započela sanaciju pa se uključio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, a sada i Ministarstvo privrede. I opet nema rješenja. Sanaciju i istraživanje zbog čega se rupa pojavila sada blokira Ministarstvo privrede KS.

To nam je potvrdio direktor Zavoda Nervin Dacić, naglasivši kako postoje problemi s geološkim istraživanjem. Tako je obična rupa sve državne institucije bukvalno dovela u bezizlaznu situaciju, pa se i ne zna kada će biti sanirana, piše Avaz.ba.

– Mi smo angažirali stručnjake Građevinskog fakulteta koji bi trebali istražiti kako je rupa nastala. Oni su napravili privremene snimke i samo im nedostaju dvije bušotine zbog hitnosti posla. Međutim, Ministarstvo privrede drži se Zakona o geološkim istraživanjima. Tretiraju nas kao da tražimo naftu, a mi želimo iskopati samo dvije rupe koje će pokazati gdje je zemlja otišla – rekao je Dacić, istakavši da sada moraju prikupiti obimnu dokumentaciju, za što je potrebno vrijeme.

Predstavnici Geodetskog inžinjerskog biroa „Angermeier“ uradili su elaborat sanacije pukotine koji je osnova za izradu glavnog projekta. Kazali su da su geodetska mjerenja pokazala da više nema pomjeranja tla, ali i da će tokom sanacije rupe biti potrebno premjestiti dva nišana koja se nalaze na samom rubu otvora u zemlji.

Kontaktirali smo i ministra privrede Harisa Bašića, ali nije odgovarao na naše pozive.

Iz Općine Centar kazali su da su za sanaciju pukotine osigurali 50.000 KM te da će, ako bude potrebno, izdvojiti još novca kako bi se ovo pitanje riješilo.

– Mi ćemo Zavodu proslijediti dostavljeni elaborat kako bi oni započeli izradu glavnog projekta sanacije. Također, da bismo utvrdili tačan uzrok pomjeranja tla, firmi „Angermeier“ dostavit ćemo katastar podzemnih instalacija kako bi se utvrdilo prolaze li ispod instalacije komunalne infrastrukture, posebno vodovoda i kanalizacije – rekao je načelnik Nedžad Ajnadžić za Avaz.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo