Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Još šest Bošnjaka iz Vlasenice pronaći će vječni smiraj na mezarju Rakita

Nemojte propustiti

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas će vječni smiraj pronaći još šest bošnjačkih žrtava koje su ubijene u posljednjem ratu.

Najmlađa žrtva, čiji posmrtni ostaci će danas biti ukopani na ovom mezarju je Avdo Kuljančić, koji je ubijen kada je imao samo 19. godina. Ubijeni su i njegov otac Hasib i brat Haris, za čijim posmrtnim ostacima se još uvijek traga.

Nakon 29 godina vječni smiraj će pronaći i Sejda Ahmetović, Kada Saračević, Mehmed Sitarević, Hasib Malčinović i Avdo Hodžić. Svi oni su ubijeni u proljeće 1992. godine.

Mirsad Sitarević danas će u vječni smiraj ispratiti svog oca Mehmeda, čije posmrtne ostatke je sam pronašao u jednoj od šuma u blizini Vlasenice. Sedamnaestu kolektivnu dženazu ubijenim Bošnjacima Vlasenice će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, a dženaza će biti klanjana u 13:20 sati.

Do sada je na ovom mezarju ukopano blizu 400 civila bošnjačke nacionalnosti , dok oko 1000 posmrtnih ostataka još nije pronađeno.

Kroz zloglasni logor Sušica u Vlasenici prošlo je 8.000 ljudi iz Srednjeg Podrinja, a više stotina Bošnjaka je u ovom logoru mostruozno mučeno i ubijeno. U posljednjem ratu ubijeno je dvije i po hiljade Bošnjaka iz Vlasenice.

Mnogobrojni sudski procesi za zločine u Vlasenici suv godinama u toku, a sporost se pravda bolovanjima i pandemijom koronavirusa. Među optuženima je i Miroslav Kraljević, aktuelni načelnik Vlasenice. Za zločine nad bošnjačkim stanovništvom Vlasenice na višegodišnje kazne zatvora osuđeni su Dragan Nikolić, Predrag Bastah, Goran Višković i Simo Stupar, dok se izricanje presude Radetu Gariću, optuženom za progon bošnjačkog stanovništva Vlasenice očekuje 19. jula.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koliko treba četveročlanoj porodici? Smještaj u Neumu oko 700, u Makarskoj oko 1.000 KM više

Cijene koje smo izdvojili, valja napomenuti, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim,...

Možda vas zanima i ovo