Srijeda, 8 prosinca, 2021

Još troje “palo” zbog trgovine oružjem iz BiH u Švedsku

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Organizator međunarodne kriminalne grupe trgovaca oružjem iz BiH i RS u Švedsku bio je 46-godišnji državljanin BiH, nastanjen u Geteborgu, saznaju “Nezavisne”.

Policija u Švedskoj uhapsila je u subotu u nastavku međunarodne akcije kodnog naziva “Ptica” još tri osobe, dva muškarca i ženu, koje su povezane sa organizovanom kriminalnom grupom trgovaca oružjem iz BiH i RS.
Nakon kriminalističke obrade, uhapšeni muškarci su zadržani u pritvoru, dok je žena puštena da se brani sa slobode.

Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi otkrio je danas da je međunarodnom kriminalnom grupom rukovodio 46-godišnji bh. državljanin nastanjen u Geteborgu.

“Radi se o čovjeku koji je organizovao sve, od pronalaska oružja u BiH i RS do kurira koji će to oružje prebaciti u Švedsku. Krijumčareno oružje bilo je namijenjeno kriminalnim grupama u Švedskoj za izvršenje teških krivičnih djela”, nave je izvor blizak istrazi.

Podsjetimo, MUP RS je, pod nadzorom Specijalnog tužilaštva RS, u petak uhapsio šest osoba sa područja Bijeljine, Ugljevika, Šekovića i Banovića u Federaciji BiH. Njima je na teret stavljeno da su od novembra prošle godine bili dio organizovane kriminalne čija je uloga bila da sakupljaju oružje na području BiH i Srbije, a zatim ga krijumčare na područje Kraljevine Švedske i prodaju kriminalnim grupama.

U toku pretresa na području RS su pronađeni i privremeno oduzeti tri pištolja, puška i audi A8. Nakon kriminalističke obrade i saslušanja, svi uhapšeni su pušteni da se brane sa slobode.

Specijalno tužilaštvo RS je, kako saznaju “Nezavisne”, rukovodilo i kompletnom međunarodnom akcijom, koja je za cilj imala razbijanje dobro organizovane kriminalne grupe trgovaca oružjem.

“Nezavisnim” je potvrđeno da je organizator kriminalne grupe osoba odranije poznata po izvršenju krivičnih djela, a januaru 2012. godine bio je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog posjedovanja oružja i kupovine ukradenog nakita.

Realizacija akcije počela je 15. januara, kada je policija u Geteborgu zaustavila automobil u kojem je otkriveno pet automatskih pušaka, 11 pištolja i određena količina municije, čija je ukupna vrijednost na tržištu Švedske oko 30.000 evra.

U automobilu su bili 33-godišnji muškarac i 39-godišnja ženu iz RS. Isti dan uhapšen je 46-godišnji organizator i njegova 33-godišnja žena.

Daljom istragom otkriveno je da uhapšeni muškarac i žena, koji su se dovezli automobilom uopšte nemaju rodbine u Švedskoj, te da im je jedini razlog dolaska bio “kurirski” posao dostavljanja oružja.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo