Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Još uvijek povećana potražnja: U sarajevskim apotekama različite cijene maski i rukavica

Nemojte propustiti

Na terenu su i inspektori koji kontrolišu cijene i postupanje prema odluci Vlade FBiH o cijenama na dan 5. marta.

U sarajevskim apotekama još uvijek vlada velika potražnja za rukavicama i maskama, s obzirom da će mjere zaštite trajati sigurno još nekoliko mjeseci građani žele da naprave određene zalihe jer se moraju mijenjati često.

U nekoliko sarajevskih apoteka provjerili smo kakvo je stanje kada je riječ o količinama i cijenama maski i rukavica.

Iz Centralne apoteke JU Apoteke Sarajevo kazali su nam da su dobili određenu količinu rukavica i maski, te da zbog povećane potražnje prodaju isključivo na komad. Tako je maska 1,35 KM, a lateks rukavica po komadu je 0,15 feninga.

Iz apoteke Al Hana na Ilidži kazali su da maske koštaju 1,40 KM ali da se mogu oprati i koristiti više puta, dok je par rukavica 0,80 KM.

Sarajevo danas vrvilo od šetača, Foto: Avaz

U apoteci Verdant imaju samo jednokratne maske po cijeni od 1,60 KM i kako sami kažu skupe su. Kada je riječ o rukavicama i kod njih za komad treba izdvojiti 0,15 KM.

U apotekama Gral trenutno nemaju rukavica, a prodavali su ih u paketu 100 komada 15 KM. Pamučne maske koje se mogu prati koštaju 2 KM, a jednokratne 1,60 KM.

Inače otkako je počela kriza sa koronavirusom, apoteke su imale problem sa nabavkom zaštitnih rukavica i maski. Situacija je nešto bolja kada je riječ o nabavci, ali se sve količine vrlo brzo prodaju te je zbog toga u većini apoteka ograničena prodaja po komadu.

Na terenu su i inspektori koji kontrolišu cijene i postupanje prema odluci Vlade FBiH o cijenama na dan 5. marta. Za neke apoteke već su izdate kazne i prekršajni nalozi zbog uvećavanje cijena.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo