Subota, 4 prosinca, 2021

Još uvijek upitan odlazak na more: Možemo li da se zarazimo virusom na bazenima i jezerima?

Nemojte propustiti

U svakom slučaju je od najveće važnosti poštovati pravilo održavanja distance, što na javnim kupalištima često nije lako ostvariti.

Odlazak na more i dalje je pod znakom pitanja – juče je Grčka prezentovala svoj plan u tri faze prema kome će od 1. juna početi sezona ako sve bude u redu, Italija i Španija i dalje nisu sigurne da li će i kako sprovesti letnju sezonu, a nije jasna ni procedura za ulazak u strane zemlje jer po svemu sudeći, svaka će imati drugačiji pristup. Uz to, uz mogućnost da države insistiraju na 14-dnevnom karantinu prilikom ulaska u zemlju dodatno odbija sve turiste od ideje da negdje otputuju.

Zato mnogi razmatraju da ovo ljeto provedu na domaćim rijekama, jezerima i bazenima. Dr Predrag Kon epidemilog koji je svojim savjetima osvojio simpatije u regionu osvrnuo se i na tu opasnost.

Kako je rekao, u svakom slučaju je od najveće važnosti poštovati pravilo održavanja distance, što na javnim kupalištima često nije lako ostvariti.

Predrag Kon

– Vodena sredina odnosno bazenska voda je hlorisana i po tom pitanju bezbjedna. Ali imamo distancu koju nije lako ostvariti. Trening treba da se obavlja uz distancu i manje grupe, bez kontakta što je u vaterpolu na primjer teško. U junu će se pustiti sportski događaji, kako će se sve odvijati zavisi od situacije, a sportski događaji biće bez publike. Bazeni će biti pod kotrolom, nema posebne opasnosti ni za stajaće vode i mora, bar u toku juna mjeseca – rekao je dr Kon.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo