Subota, 9 prosinca, 2023

Joseph: Lavrov je inicijativi Otvoreni Balkan dao poljubac smrti

Preporučeno

– Svaka čast Sergeju Lavrovu što je inicijativi Otvoreni Balkan dao poljubac smrti – napisao je Joseph

Edward Joseph, profesor Univerziteta Johns Hopkins, koji je bio u međunarodnim misijama na Balkanu tokom i nakon rata, prije svega u BiH i na Kosovu, komentarisao je nedolazak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Srbiju.

– Baš kao što zahvaljujemo Vladimiru Putinu što je ubrizgao život u NATO, svaka čast Sergeju Lavrovu što je inicijativi Otvoreni Balkan dao poljubac smrti. Ova ideja Trumpove administracije unapređuje agendu strateškog partnera Rusije u regionu, Srbije, pod vodstvom Aleksandra Vučića, napisao je Joseph na Twitteru.

Upravo se čita:  Premijerka HNK: Ne želim da ičije dijete, pa tako ni moja tri sina, ikada bude primorano napustiti BiH

On ističe kako ovu inicijativu u Rusiji podržava glavni proruski medij Sputnjik.

A zašto ne bi?

– Otvoreni Balkan je otvorena pozivnica za Vučića da iskoristi ekonomsku veličinu Srbije za političku prednost – oslobođenu od političkih ograničenja i vrijednosti EU. Otvoreni Balkan je jednako Srpski svijet, navodi Joseph, prenosi Oslobođenje.

Joseph tvrdi kako je vjerovanje da Aleksandar Vučić želi da se pridruži EU natjeralo američke zvaničnike da pomisle kako je trgovina jednako povjerenje.

Upravo se čita:  Schmidt: Građani BiH su spremni za EU, ali na žalost neki političari još nisu

– Ono što se računa je karakter režima s kojim trgujete. Pitajte samo Ukrajinu kojoj je do 24. februara Rusija bila najveći trgovinski partner.

Joseph u nastavku piše da se Japan, Južna Koreja i Tajvan pitaju da li je trgovina izgradila povjerenje sa Kinom.

– Ista priča je na Balkanu. Srbija je prvi trgovinski partner Crne Gore, i za uvoz i za izvoz – a Beograd je na posljednjem mjestu u pogledu povjerenja. Nedavna podrška crnogorskog premijera ovoj inicijativi dodatno je povećalo podjele u ovoj zemlji. Bilo koja politika na Balkanu koja se suočava s izravnom prijetnjom Srbije je skeptična, ako ne i sumnjičava prema inicijativi Otvoreni Balkan.

Upravo se čita:  Milorad Dodik traži da mu se sudi u Banjaluci

Slično je, veli, i EBRD primijetio u slučaju BiH da ključni ekonomski problemi imaju uzroke „političke prirode“.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Bećirović sa Scholzom: Neće biti ni brzog, ni sporog razbijanja BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom. Tokom sadržajnog razgovora,...

Možda vas zanima i ovo